banner77

banner76

banner4

Probiyotik ve prebiyotiklere bilimsel bakış

SAĞLIK 27.07.2020, 10:22
Probiyotik ve prebiyotiklere bilimsel bakış
banner11

Aldığımız gıdaların birkaç saat sonra vücudumuzdaki yolculuklarının bitiminde yani son duraklarında herhangi bir parçayı oluşturacağını unutmadan beslenmemiz esas olmalıdır. Bu parça gözünüze, kalbinize, üreme sistemi organlarınıza, beyninize ait bir bölümün parçaları olabilir. Buralara cipsleri, makarnaları, kekleri de gönderebilirsiniz, balık, yumurta, bakliyat ve kaliteli yağları da. Sonuçta ya bir baraka yaparsınız ki onda da oturabilirsiniz ya da korunaklı ve eksiksiz bir villâ, onda da oturabilirsiniz.

PROBİYOTİKLER

İlk kez 1912 Yılı’nda net olarak Dr. Metchnikoff tarafından tanımlanmışlardır (Nobel Ödülü ile değerlendirilmiştir). Türklerin Orta Asya’dan Anadolu ve Avrupa’ya göçleri sırasında keçi ve atlarını da yanlarında götürmeleri ve bunların sütlerinden kımız, kefir yaparak beslenmeleri onları beyin ve fizik gücü açısından çok kuvvetli hale getirmiştir. Bu da yabancı milletlerin çok dikkatini çekmiştir. Bağırsaklarımızın yüzeyi 300 metrekare kadar bir alan oluşturur. Bu alandan kanımıza kontrollü olarak besinlerin sindirilmiş şekilleri büyük bir kontrolden geçirilerek emilir. Bu kontrolde midemizin sonundan kalın bağırsağımızın sonuna kadar vücudumuz lehine yer alan mikroorganizmalar vardır ve bunlara probiyotikler adını veriyoruz. Probiyotikler bu kontrolü sağladığı gibi zararlı mikroorganizmalar ile de mücadele ederler. Vitamin yaparlar, sindirime yardımcı olurlar, bağışıklık sistemini güçlendirirler, toksinlerin kana geçişini engellerler, kanseri, yaşlanmayı ve depresyonu önleyici etkileri vardır. Bunlardan başka böbrek taşı oluşumunu ve idrar yolları enfeksiyonu gelişmesini önlerler. Bağırsaklarda oluşturdukları başlıca vitaminler şunlardır: K2, B1, B2, B3, B6, B12, folik asit ve pantotenik asit. Bu vitaminler genellikle depolanamadığı için sürekli olarak alınması gerekli vitaminlerdir. Probiyotik sayılarımızdaki azalma hem bunların yapımını hem de emilimlerinin gerçekleşmesini azaltacaktır. Günümüzde özellikle çocuk, genç ve doğurganlık çağındaki kadınlarımızın, kızlarımızın probiyotiklerinin eksikliğine bağlı olarak bu vitamin düzeylerinin az olduğunu kliniklerde de görmekteyiz.

Yakın zamanda yapılan bilimsel çalışmalar eğer probiyotik dengesi bozulur, sayıları azalır ise o zaman bağırsaklardaki kontrol noktalarından vücuda geçen bazı yabancı maddelerin bir çok hastalığa zemin oluşturduğunu kanıtlamıştır. Bu dengenin bozulmasına disbiyozis denilir. Bu durumda yabancı olduğumuz mikroorganizmların sayısı ve dolayısı ile salgıladıkları toksinlerin miktarı da artar. Sindirim sistemimiz adeta kontrolsüz geçiş yapılan gümrük kapılarına benzer. Bu durumda oluşabilecek hastalılardan bazıları sedef hastalığı, romatoid artrit, Hashimoto hastalığı, astım, fibromiyalji, allerjiler, sinir sistemini tutan hastalıklar (şizofreni, multipl skleroz gibi), kronik bağırsak hastalıkları olabilir. Dışkıda özellikle kandida adı verilen mantarın artması probiyotik mikroorganizmaların sayısında azalma olduğunun ilk işaretlerinden biri olabilir. Normal şartlarda probiyotikler mantarların üremesi ve çoğalmasını sürekli bir baskı ile engellerler.

Turşu, peynirler, şarap, boza, kefir, tarhana, ev yapımı konserveler, sirke, salamura edilmiş besinler (zeytin gibi) ve doğal yoğurt çok iyi birer probiyotik kaynaklarıdır. Vücudumuzda probiyotik düzeyimizi azaltan başlıca sebepler ise şunlardır: Un ve şekerden zengin beslenmek, antibiyotik kullanmak, kızartılmış yağlar, sık kullanılan ağrı kesici ve romatizmal amaçlı kullanılan ilaçlar, oral kontraseptif (kadın doğum konulu bazı ilaçlar) preparatlar, sezaryen doğumlar, alkol, rafine edilmiş gıdalar, ağır metaller, çevresel toksinler ve bazı diş macunları. Antibiyotikler probiyotik sayılarını 1000 kat azaltıp trilyonlarca sayıdan milyarlı rakamlara indirebilir ve mantarların üremesini de 130 kata kadar arttırabilirler. Bu dengenin tekrar normale dönmesi birkaç ay alabilir.

PREBİYOTİKLER

Bağırsaklardaki bu probiyotiklerimizin beslenmesini sağlayarak sayılarının artmasına neden olan maddelere ise prebiyotikler diyoruz. Prebiyotiklerin de yeterli alınmaması ileride ciddi sıkıntılar doğurabilir. Baklagiller, soğan, sarımsak, tam tahıllar, lif oranı yüksek meyveler (Elma ve muz gibi) ve yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu iyi birer prebiyotik kaynaklarıdır.

Yorumlar (0)
banner26
16°
açık
Namaz Vakti 30 Kasım 2020
İmsak 06:30
Güneş 07:59
Öğle 12:57
İkindi 15:24
Akşam 17:46
Yatsı 19:10
Günün Karikatürü Tümü
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Alanyaspor 9 23
2. Galatasaray 10 20
3. Fenerbahçe 10 20
4. Beşiktaş 9 16
5. Kasımpaşa 10 15
6. Gaziantep FK 10 15
7. Başakşehir 10 14
8. Karagümrük 9 13
9. Konyaspor 9 12
10. Rizespor 9 12
11. Malatyaspor 9 12
12. Hatayspor 7 12
13. Trabzonspor 10 12
14. Göztepe 8 11
15. Antalyaspor 10 10
16. Sivasspor 8 9
17. Erzurumspor 9 9
18. Kayserispor 8 7
19. Denizlispor 9 6
20. Gençlerbirliği 9 5
21. Ankaragücü 8 2
Takımlar O P
1. Altınordu 11 23
2. Ankara Keçiörengücü 11 21
3. Samsunspor 11 20
4. Adana Demirspor 10 18
5. İstanbulspor 10 18
6. Tuzlaspor 10 18
7. Altay 9 16
8. Giresunspor 10 16
9. Bursaspor 11 14
10. Balıkesirspor 11 14
11. Akhisar Bld.Spor 11 13
12. Adanaspor 9 12
13. Bandırmaspor 11 11
14. Ümraniye 11 10
15. Menemen Belediyespor 9 9
16. Ankaraspor 10 8
17. Boluspor 10 7
18. Eskişehirspor 11 1
Takımlar O P
1. Tottenham 10 21
2. Liverpool 10 21
3. Chelsea 10 19
4. Leicester City 9 18
5. Southampton 10 17
6. Wolverhampton 10 17
7. Everton 10 16
8. M. United 9 16
9. Aston Villa 8 15
10. Man City 9 15
11. West Ham 9 14
12. Leeds United 10 14
13. Newcastle 10 14
14. Arsenal 10 13
15. Crystal Palace 10 13
16. Brighton 10 10
17. West Bromwich 10 6
18. Burnley 9 5
19. Fulham 9 4
20. Sheffield United 10 1
Takımlar O P
1. Real Sociedad 11 24
2. Atletico Madrid 9 23
3. Villarreal 11 20
4. Real Madrid 10 17
5. Sevilla 9 16
6. Cádiz 11 15
7. Barcelona 9 14
8. Granada 10 14
9. Athletic Bilbao 10 13
10. Elche 9 13
11. Getafe 10 13
12. Deportivo Alaves 11 13
13. Valencia 11 12
14. Real Betis 10 12
15. Osasuna 10 11
16. Eibar 10 10
17. Real Valladolid 11 10
18. Celta de Vigo 11 10
19. Levante 10 8
20. Huesca 11 7