Peki zehirlenmelere sebep olan güzelavrat otu ile ıspanağı nasıl ayırt ederiz? Ispanak başka hangi zehirli otlarla karıştırılabiliyor? Sadece ıspanaktan zehirlenmek mümkün mü? Güzelavrat otunun ıspanağın arasına karışması ne gibi komplikasyonlar yaratır? Hürriyet'ten Gaye Kobal'ın haberine göre, Toksikolog Dr. Aynur Şahin ve Gıda Mühendisi Handan Doğan akıllardaki soru işaretlerini giderdi. "Eczacılık ve tıpta büyük öneme sahip"

Son birkaç yıldır güzelavrat otu olarak da bilinen Atropa Belladonna bitkisinin yapraklarının sık sık ıspanak ile karıştırıldığını ifade eden Şahin, "Güzelavrat otu, ilaç üretiminde kullanılmakta olup, dolayısıyla eczacılık ve tıp alanında büyük öneme sahip. Bitkinin yaprakları eve meyvesinde atropin gibi moleküller yoğun miktarda olduğundan bitkinin kendisinin tüketilmesi sonucu insanlarda zehirlenme tablosu meydana gelir" dedi. "Kontrol dışı kullanımı ölüme bile sebep olabilir"

Doğan, güzelavrat otunun çok kuvvetli bir zehir olduğunu belirterek, "İlaç sanayiinde çok küçük dozları gözbebeklerini büyütmek, kalbin çalışmasını hızlandırmak, bazı hastalıkların tedavisinde ve ağrı kesicilerin içerisinde kullanılır. Uzmanların elinde kontrollü şekilde kullanıldığında faydalı olan bu bitki doktor kontrolü dışında kullanımında sindirim, sinir ve solunum sistemi rahatsızlıklarına yol açar ve ne yazık ki ölüme kadar sebep olabilecek ciddi sağlık problemlerine neden olur" ifadelerini kullandı.