GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV 

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik Belediyesi tarafından İstanbul Planlama Ajansı ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ortaklığıyla düzenlenen Marmara Depremine Gemlik’ten Bakış, Afet Zararlarını Azaltma Çalıştayı’nda Marmara depremini anlatarak alınması gereken önlemlerden bahsetti. 

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: DEPREMLERİ AFETLERE DÖNÜŞTÜREN İNSANLARDIR 

99 depreminin bölgeye bir bakıma büyük iyilik ettiğini ifade eden Naci Görür, “Geçmişteki büyük deprem burada olacak depremin zamanını geciktirdi. Bu bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bursa ve civarındada faylar var. 2 ay arayla 2 büyük depremin üretildiği faylar da var. Haritalar bile gösteriyor ki Bursa çok ciddi bir deprem bölgesi. Bu depremler ne zaman bitecek demeyin çünkü depremlerin bitmesi ölüm demektir. Ay da deprem yoktur. Canlının olduğu yerde deprem vardır. İnsanlar deprem bölgelerine bilinçsizce yerleşip akılsızca işler yaptıklarında depremler afetlere dönüşüyor” diye konuştu. 

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: O DAİRENİN İÇERSİNDE KALAN BÖLGELER DEPREMDEN ETKİLENİR

“Herhangi bir fayın tekrarlama periyodu dolarsa tekrar büyük deprem üretebilir” diyen Naci Görür, “Sizin unutmamanız gereken sadece buradaki faylar. Nerede bir deprem olursa bir daire çizdiğinizi düşünün o dairenin içinde kalan bütün yerler o depremden etkilenir. Deprem dirençli yerleşim alanlarını halk olarak talep edelim. Halk talep ederse hükümet ciddiye alır” dedi. 

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’nden Bursa’da bir ilk!  Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’nden Bursa’da bir ilk! 

458 SENEDE 1 KEZ OLUYOR 

Bursa faylarının özelliğinden bahseden Naci Görür, “Hepsi 7 üzerinde bir deprem üretmeye müsait. Bursa, Gemlik çevresinde her 458 senede bir büyük deprem oluyor. 1953’de olan büyük deprem sizin bu fayın yineleme periyodunu değiştirmiş olabilir. Öne çekmiş olabilir. Bu matematik gibi değildir. Dikkatli olmak gerekir. 99 depreminden sonra bölgeler stres yönünden rahatlamıştır” ifadesini kullandı. 

DEPREME KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER 

Naci Görür, “Eğitim çok önemli, öncelikle deprem konusunda bilinçlenmemiz gerekiyor. Kentin yönetimi doğrudan doğruya mikrobölgelere olmalı. Halk bilinçli değilse, farkındalığı yoksa deprem kültürü yoksa deprem filizlerini atmaya devam eder. Halbuki kendi ölüm fermanı buradan geliyor. Eğer halk bu konuda bilinçli olursa siyasilerde karşı gelemez. ‘Depremde ölmeyeceğiz‘ düşüncesine sahip çıkmalı. Konu sadece bina değil, alt yapının olmadığı bir yerde yaşam da olmaz. Altyapı da özel malzeme kullanılmalı. Bunlar hesaplanmalı” şeklinde konuştu.