Görevi bırakmaya hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel veda ziyareti için Türkiye'ye geldi. Erdoğan ve Merkel, Huber Köşkü'ndeki görüşme öncesinde köşkün balkonuna çıkarak İstanbul Boğazı'nı izledi. Cumhurbaşkanı, Merkel'e Boğaz hakkında bilgi verdi. İki lider, görüşme sonrası açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'in her zaman sağduyulu ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediğini söyledi. Merkel ise ''İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart'' dedi. Erdoğan ile Merkel arasında koalisyon hükümetleri diyaloğu yaşandı. Erdoğan, koalisyonun işleri zorlaştırdığını belirterek ''Başkanlık sistemiyle koalisyonlardan kurtulduk'' dedi. Merkel ise, bir başkanlık sistemi uygulamak istemediklerini ve Almanya'daki sistemin koalisyonlar için daha uygun olduğunu söyledi.



Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme için saat 12.00 sıralarında İstanbul Sarıyer'deki Huber Köşkü'ne gitti.

Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile golf aracına binen Merkel, köşkün sahil kısmındaki alana geldi.

Türkiye ve Almanya bayrağının yanında duran iki lider, görüşme öncesinde Huber Köşkü'nün balkonuna çıkarak İstanbul Boğazı'nı izledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'e İstanbul Boğazı hakkında bilgi verdi. Erdoğan ve Merkel gazeteciler ile sahildeki vatandaşları da el sallayarak selamladı.

Daha sonra ise baş başa görüşmeye geçildi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 1 saat sürdü. Erdoğan ve Merkel daha sonra yemekte bir araya geldi.

ERDOĞAN: SAYIN MERKEL HER ZAMAN ÇÖZÜM ODAKLI BİR YAKLAŞIM SERGİLEDİ

İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

''Sayın Merkel ile bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Sayın Merkel her zaman sağduyulu ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi. İkili ilişkilerimizde zaman zaman sıkıntılı dönemler yaşasak da bunları aşmayı daima başardık. Sayın Merkel düzensiz göçün önlenmesi konusunda sorumluluk almaktan çekinmedi. Sayın Merkel'le yürüttüğümüz başarılı çalışmaların yeni hükümet döneminde de aynı şekilde devam etmesini temenni ediyorum. Irkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığıyla ayrımcılık ne yazık ki Avrupa'daki Türk toplumunun başlıca sorunları olmaya devam ediyor. Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli sosyal yönünü oluşturuyor, ortak zenginliğimizi teşkil ediyor. Almanya ile 50 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşalım istiyoruz. Sayın Şansölye'nin bundan sonra da Türk-Alman dostluğuna önemli katkılar sağlayacağına eminim. Bundan sonraki hayatında kendisine başarılar diliyorum.''

MERKEL: YASA DIŞI GÖÇ KONUSUNDA AB'NİN VERECEĞİ DESTEĞİN DEVAM EDECEĞİNİ İFADE ETTİM

Almanya Başbakanı Merkel ise konuşmasında şunları söyledi:

''İkili ilişkilerimizin gündemini ele aldık. (Yasa dışı göç) Türkiye'ye AB'nin bu konuda vereceği desteğin devam edeceğini ifade ettim. Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarına da değindik insan hakları konularına değindik. Afganistan'da insani yardım konusunda da görüştük. Taliban ile olan görüşmeler hakkında da bilgi aldık. Suriye'deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. Türkiye-Yunanistan ilişkilerini de ele aldık. Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart."

SORULARI YANITLADILAR

Merkel, Alman bir gazetecinin, ''Bu konuda ilerleme olup olmadığı konusunda bir fikriniz var mı?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Görüşmelerimizde başarılar da oldu. Bazı sorunları çözdük fakat yeni vakalar eklendi. Boşuna görüşmediğimizi düşünüyorum. Farklı bakış açıları var. Genelde görüşmeler başarılıydı diyebilirim.''

Erdoğan ise bu soruyu ''Her ülkede yargı bağımsızdır diyoruz. Türkiye'de de yargı bağımsızdır. Yargının vereceği verdiği karara cumhurbaşkanı olarak müdahale etmem söz konusu değil. Yeter ki yargının adil olduğuna inanmış olalım'' yanıtını verdi.

Bir diğer Alman gazeteci ise ''Mülteci Anlaşması konusunda ne konuştunuz?'' diye sordu. Merkel, bu soruya ''İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi şart. 6 milyarlık proje 4.5 milyarını ödedik çok olumlu projeler gerçekleştirildi. Suriyeli mülteciler konusunda Yunanistan'a yasa dışı yollarla gidenler konusunda çözüme kavuşamadık. Detayları konuştuk'' yanıtını verdi.

Erdoğan ise bu soruya şu yanıtı verdi:

''Türkiye bu işin adeta misafirhanesi durumunda. 5 milyon Suriye'den var. Irak'tan var Afganistan'dan 300 bin var. Bu insanları ötelememiz Yunanistan'ın yaptığı gibi mümkün değil. Bunlara aynı şekilde ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Ev sahipliğimiz devam edecektir. Göçleri bugüne kadar uyguladığımız gibi aynen kabulleniyoruz. 60 bini aşkın briket evi bitirdik. Hedefimiz 100 binin üzerine çıkarmak.''

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye ile Almanya arasında her zaman ortak çıkarların olduğunu belirterek ''Bunu sonraki federal hükümet de bu şekilde görecektir" dedi.

ERDOĞAN VE MERKEL'DEN KOALİSYON YORUMU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Koalisyon hükümetleri olmamış olsaydı Almanya-Türkiye ilişkileri daha farklı bir yere ulaşabilirdi. Koalisyon hükümetleri çalışmayı her zaman zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı Merkel ise Almanya'daki sistemin koalisyonlar için daha uygun olduğunu belirterek ''Koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın. Biz bir başkanlık sistemi uygulamak istemiyoruz'' ifadesini kullandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Zaman zaman hep şikayetlerinizi bana aktardınız'' diye konuştu. Merkel ise ''Doğrudur hayat böyle'' dedi.