Bursa Polisi’nin uyuşturucu satıcılarıyla yaptığı mücadelede son 2 senede aldığı mesafeden size bahsetmek istiyorum. Ancak burada benim dikkat çekmek istediğim husus ise gerçekten çok ilginç.

2019 yılında Bursa genelinde uyuşturucu konusunda yaşanan yaklaşık 10 bin civarındaki olayın şüphelisi olarak 12 bin civarında şüpheli gözaltına alınmış ve yaklaşık 1000 şüpheli de tutuklanmış.

Yalnız yakalanan 12 bin civarında kişinin 4 bini aşkın kişisi mükerrer şüpheli durumunda. Yani yıl içinde birkaç kez yakalanmış. Ya savcılıktan ya da mahkemeden serbest kalmış. Tutuklanan 1000 civarındaki şüpheliden 160’ı aşkın kişi de mükerrer şüpheli. Çünkü bu kişiler de yıl içinde birkaç kez tutuklanmış ancak kısa süre sonra yasal mevzuatların eksikliğinden dolayı tahliye edilmiş.

Bu bahsettiğim rakamlar 2019 yılındaki rakamlar. Bursa’da Emniyet Müdürü Tacettin Aslan’ın suç ve suçluyla mücadelesini yakından biliyorum. Ve bu noktada kendisini ve tüm ekibini tebrik ediyorum. Çünkü 2019 yılındaki uyuşturucu suçları ve suçlularının sayısı 2020 yılında yüzde 17-18 civarında, 2021 yılının da Eylül ayına kadar ki olan dönemi göz önüne alındığında yine yüzde 17-18 civarında olmak üzere 2 yılda yaklaşık yüzde 35-36 oranında azalmış.

2021 yılındaki rakamlara bakacak olursak, Eylül ayına kadar 5500 civarında olay yaşanmış ve 6100-6200 civarında şüpheli gözaltına alınmış. Ve yine mükerrer şüpheli ve tutuklu sayısı dikkat çekiyor. 2021 yılında gözaltına alınan 6200’e yakın kişiden 2000’e yakını daha önceden yine gözaltına alınan kişiler. Yine 2021 yılında tutuklanan 550’ye yakın kişiden 150 civarındaki şüpheli de daha önce yine aynı suçtan tutuklanmış ve kısa süre sonra da serbest kalmış.

Rakamlara bakıldığında Bursa’da son iki yılda uyuşturucu suçunu sürekli olarak işleyen 4000 civarında kişi var. Bu kişiler sürekli bu suçu işliyor, gözaltına alınıyor ve devamında tutuklanıyor ancak kısa süre sonra tekrar serbest bırakılıyor. Serbest kalmaları yazımın ilk kısımlarında da bahsettiğim gibi tamamen yasal mevzuatlardaki eksiklikten kaynaklanıyor.

Olan da devletin polisine, savcısına ve hakimine oluyor.

Çünkü uyuşturucu suçundan tutuklanan ve kısa süre sonra serbest bırakılan kişinin yargılaması devam ediyor. Tabi bu kişi tutuksuz yargılama süreci bittiğinde tutuklanacağını ve uzun yıllar cezaevinde kalacağını da bildiğinden, dışarıda olduğu süreyi cezaevi yatırımı yapmakla geçiriyor. Nasıl mı? Suç işlemeye devam ediyor. Cezaevinde rahat etmek adına para biriktiriyor. Ne yapıyor peki? Ya hırsızlık yapıyor ya da uyuşturucu satıyor.

Böyle olunca da hem işlenen suç oranı yükselmiş oluyor hem de devletin polisi, savcısı ve hakimi tek bir suç çeşidinden bir yılda yakalanan toplam kişinin neredeyse yarısına yakınına 4-5 kez mesai harcamış oluyor. Yani polis aynı kişiyi bir yıl içinde 4 ya da 5 kez aynı suçtan yakalıyor, savcı ve hakim de tutukluyor. Ancak yasalardaki boşluktan dolayı serbest kalan kişi de, dışarı çıktığında maalesef tövbe etmiyor. Yine suç işlemeye devam ediyor.

Bu durum tüm suç çeşitleri için geçerli. O nedenle bir an önce yasalarda düzenleme yapılmalıdır. Ben bir bilim adamı ya da uzman kimliğine kendimi büründürerek bu tespiti yapmadım. Yıllarca polis muhabirliği yapmış biri olarak aynı kişileri yılda 4-5 kez haber yaptığımdan biliyorum.

Bu ülkenin polisi, savcısı ve hakimi ağır suç işlemiş kişiyle yılda 4-5 kez yine aynı suçtan dolayı karşı karşıya gelebiliyorsa, bence yasal boşluk var demektir. Buradaki görev de siyasilerindir.