Türkiye’de devlet, farklı alan ve nedenlerle toplumca beğenilen Almanya’ya kıyasla koronavirüs aşılamasında çok iyi gidiyor. Toplumca, maske ve sosyal mesafe için de kenetlensek, çoktan salgını uzaklaştırmıştık.
Geçtiğimiz günlerde…
Almanya’dan yakınımızla;

Konuştuğumuzda…
Kendisine, “Türkiye’de, 60-65 yaş için de aşılama başlıyor.” dediğimde, “Türkiye, Almanya’dan çok iyi gidiyor.” cevabını veriyordu.
Böyle duyunca, “Orası, Almanya değil mi?” hayretimizi paylaşınca, Almanya’nın, eskisi gibi ‘dışarıdan görüldüğü gibi olmadığı’ yorumuyla karşılaştık.
Bugün…
Korona aşısı olmak için hastanenin yolunu tutmak üzereyken, Almanya’nın henüz 80 yaş grubunu tamamlayamadığından söz ediliyordu.
Almanya’da;
Devletin sağlık sistemi ve koşullarına ilişkin olumsuzluğu biliyorduk ve küresel salgınla sorun iyice kendisini göstermişti.
Almanya’nın içerisinde bulunduğu durum, Avrupa Birliği’nin aslında ekonomik ve siyasi çıkar birliğinden öteye gitmediğini te teyit ediyor.

Geçen hafta itibariyle…

Dünyadaki aşılama seyrine baktığımızda, Türkiye’nin, üstelik nüfus yoğunluğuyla beraber, çok başarılı olduğunu görüyoruz.

Aşılamada;
Toplam dozda, 15 milyona yaklaşıldığı ve çift dozda 7,5 milyon kişinin aşılandığı açıklanmıştı.
Üstelik…
En yaşlıları için evlerine kadar gidilen hizmetle aşılama yapıldığı, yabancı TV’ye haber olmuştu.
Yabancı kaynaklı…

Verilere göre;
Avrupa’da, nüfusuyla doğru orantılı en yüksek ve başarılı aşılama, Türkiye’de yürüyor.
Sırbistan
’da %33 ve Macaristan’da %26’ya ulaşılsa da Türkiye’nin başlıca kentleri kadar nüfuslarıyla emsal almıyoruz.
Türkiye, 80 milyonu aşkın nüfusa sahip bir ülke olarak, %17’yi geçen bir orana ulaşmış bulunuyor.
Yabancı otoriteler de ifade ediyor.
Dünya ve Avrupa Birliği’nin geneliyle aşı tedariki sorununu dikkati aldığımızda da, Türkiye’nin teminde de başarılı olduğu görülüyor.
Hatta…
Avrupa’nın önemli ülkelerinin devlet ve iç siyasetinde dahi, Türkiye’nin aşılaması, örnek gösteriliyor ve tartışmalara neden oluyor.
Bilişim teknolojisiyle çok övünen, ama geri kalmış bir coğrafi kaderini de yaşayan Hindistan’da, nüfusun %4’ü aşınabildi.
Muazzam bir vaka ve can kaybı yaşanan Brezilya’daki aşılama oranı, ancak %8’e gelebildi.
Dünyanın süper güçlerinden ve üstelik aşı da icat etmiş Rusya’daki aşılamada ise, %7 oranına erişilebildi.
Petrol zengini ülkelerden;
10 milyon nüfuslu Birleşik Arap Emirlikleri; %78 ve 2 milyon nüfuslu Bayreyn; %47 oranlarıyla dikkati çekiyorlar.

Avrupa’nın merkezindeki;
Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin ciddi aşı tedariki yaşadığını ve Türkiye’nin 30 bin doz aşıyla acil destek sağladığını da sözlerimize ekleyelim.
Keşke…
Toplumca maske ve sosyal mesafe kurallarıyla sabretsek ve aşı sayesindeki güç birliğiyle salgını hızla ve iyice uzaklaştırsak…