Kıymetli okurlarım. Bu hafta çoğu yerde cevabını bulamayacağınız bazı merak edilen konuları güncel bilgiler ışığında ve orijinal makaleye uygun olarak sizlere çevirip aktarıyorum. Faydalı olmayı umuyor, sağlıklı günler diliyorum.

1-BUZDOLABINDA BAZI BESİNLERİ DONDURDUĞUMUZDA VİTAMİN DEĞERLERİ AZALIRMI: Meyve ve sebzelerinizi pazardan aldıktan kısa bir süre sonra bozulmaya başladığını görüp de bunları çöpe atıyorsanız diğer bir alternatifiniz donmuş olanları almanızdır. 24 Haziran 2021 Tarihli bir makaleye göre bazı sebze ve meyveler dondurularak saklandığında besin değerlerinden hiçbir şey kaybetmiyorlar. Bu konuda üzerinde en çok araştırma yapılanlardan örnekler vereyim. C, A, E ve B2 vitamini açısından (Mısır, havuç, brokoli, ıspanak, bezelye, yeşil fasulye, çilek ve yaban mersini örnek alınmış) değerlendirildiğinde E vitamininin donmuş bazı gıdalarda daha da çok olduğu, B2 vitaminin pek değişmediği, C vitamininin bir miktar azaldığı ama en çok azalmanın A vitaminin de görüldüğü çalışmada gösterilmiştir. İsraf gözönüne alındığında yarar zarar dengesi gözetilirse donmuş bazı gıdaların rahatlıkla kullanılabileceği bu çalışmada önerilmektedir.

2-DELTA VARYANTI VE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NÜN (DSÖ) ÖNERİLERİ: Beslenme dışında bir konu olmasına rağmen bilgi sahibi olmanız açısından bunu da kaleme aldım. SARS-Cov-2 den kolay kolay kurtuluş yok gibi görünüyor bizlere. DSÖ’nün ilaç ve sağlık ürünlerinden sorumlu genel direktör yardımcısı Dr. Marangela Simao bir açıklama yaptı. CNBC’de yer alan habere göre; Dr. Simao, “İnsanlar iki doz aşı oldukları için kendilerini güvende hissetmemeliler. İki doz aşı olsalar da insanlar kamuya açık alanda maske takmaya devam etmeliler” dedi.

Dr. Simao, “Aşı tek başına koruma sağlamıyor. İnsanların sürekli maske takması ve havalandırılmış ortamlarda bulunması gerekiyor. El temizliğine önem verilmeye ve sosyal mesafeye devam edilmeli. Kalabalıklardan uzak durulmalı çünkü iki doz aşı olsalar da insanlar hastalığı bulaştırabilir” ifadesini kullandı.

3-SON GÜNLERDE ADINDAN ÇOK SÖZ EDİLEN KARAYILAN OTU NEDİR: Kuzey Amerika kökenli bir bitkidir. Asıl etki bu bitkinin kökünden yapılan karışımlardadır. Bu ürünün ruhsatlandırılmış ve eczanelerde satılan preparatları vardır. Genellikle menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda görülen şikayetler ile ilgili olarak kullanılır. Bu konuda sayısız makale mevcuttur. 23 Haziran 2021 Tarihli bir makale bu otun kökünden elde edilen bazı maddelerin bitkisel kaynaklı östrojen gibi etkileri olduğunu ve menopoz yakınmalarını azalttığını belirtmektedir. Halk arasında kullanımı yaygın olan bu maddenin dikkatli bir şekilde kullanılması gereklidir. Bitkisel kaynaklı olması tamamen masum olduğu anlamına gelmemektedir. Ciddi karaciğer hasarı oluşturabilmektedir.

4-BAZI İNSANLARDA SABAH İŞTAH OLMAMASININ NEDENLERİ: Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bunun aksi görüşleri olsa da bilim insanlarının pek çoğu kahvaltının önemini vurgulamaktadırlar. Oysa bazı insanlar sabah uyandıklarında iştahsızdırlar ve sağlıklı bir kahvaltı yapmak onlar için bir zulüm gibidir.

Genellikle en sık rastlanılan neden bir önceki akşam aşırı yemiş olmak veya çok geç saatlerde atıştırma yapmış olmaktır. Özellikle akşam öğünü geç ve de protein ve yağdan zengin ise mide boşalması uzun saatleri alabilmektedir. Hormon düzeyleri geceden geceye bazı etkiler altında değişiklikler gösterebilir. Bu hormonlar başlıca adrenalin, ghrelin ve leptindir ve bunların o anki durumları size kahvaltı yaptırtmayabilir. Anksiyete veya depresyon tablosu da sabahları iştahınızın olmamasına neden olabilmektedir. Yumurtlama dönemi de iştahsızlık nedeni olabilir. Bunların haricinde gebelik ve bazı hastalıkların varlığı (üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları gibi) da sabah iştah olmamasına neden olabilir. Bazı ilaçlar (diüretikler, antibiyotikler gibi), yaşlanma, tiroid hastalıkları, kanserler, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kalp yetmezlikleri de önemli sebeplerdendir.

İştah olmasa da bir çorba, sıcak bir içecek, muz veya bir elma almaya bakın. Bunlar bir miktar daha midenizin rahat etmesini sağlayacaktır.