Bursa’nın genelinde 800’ü aşkın eczane var. Bunlardan 600’e yakını da Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde yer alıyor. Yani anlayacağınız nüfus bakımından bakıldığında Bursa’daki eczane sayısı yeterli sayıda. Eczaneler sabah 08.30 ile akşam 18.30 arasında hizmet veriyor. Akşam 18.30’dan sabah 08.30’a kadar da nöbetçi olarak hizmet veriyor. Bursa’nın genelinde 30 civarında eczane nöbetçi hizmeti veriyor. Nöbetçi eczanelerden de 13-14 ise tanesi Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’de  hizmet veriyor. 

Şimdi ben bunları niye anlatıyorum o kısma gelelim. 

Bursa’nın nüfusu yaklaşık 3 milyon. Bu nüfusun 2 milyona yakını da yine Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer’de yaşıyor. Gündüz, toplamdaki 800’e yakın eczanenin 600’ü 2 milyon nüfusa hizmet verirken, 200’e yakını da nüfusun geri kalanının yaşadığı diğer ilçelere hizmet veriyor.

Buraya kadar her şey normal. 

Arşiv Fotoğraf
Arşiv Fotoğraf

İş geceye gelince vatandaşın çilesi başlıyor. Gündüz hastanelerdeki yoğunluk yetmiyormuş gibi, bir de eczanelerde sıra bekliyorlar. 

Nasıl mı? Hemen anlatayım. 

İlk paragrafta bahsettim ya, 30 nöbetçi eczanenin 13-14’ü, 2 milyon nüfusun yaşadığı bölgede nöbetçi hizmeti verirken, 16-17’si de 1 milyon civarında insanın yaşadığı bölgede nöbetçi hizmeti veriyor diye. 

İşte böylesine anlamsız bir planlama olunca, eczanede gece saatlerinde ilaç alabilmek sıra beklemek zorunda kalıyorsun. Hatta birçok eczane sıra fişi uygulamasına geçmiş. Yok artık demek lazım bu işe. Özellikle son dönemlerde salgın hastalıkların artmasıyla yaşanan yoğunluğu azaltmak adına nöbetçi eczane sayısı artırılamaz mı? İlle de vatandaş sıra mı beklesin. 

Bana son günlerde ‘Nöbetçi eczanede ilaç almak için bir saattir sıra bekliyorum’ diye isyan eden birçok ihbar geldi. Bende vatandaşın haklı isyanını dile getiriyorum. Umut ederim ki, yarın ya da sonraki günlerde konuya çözüm bulunduğunu da dile getiririm.

Kalın sağlıcakla…