Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi Eylem Planı’nın doğrultusunda, yol haritasını genelgeye taşıdı. Süre tanıyan böyle bir adım, ‘patronlara uyarı ve çağrı’ anlamına geliyor.

Genelge esaslarıyla…

Boğazlar, Susurluk Havzası, Marmara Denizi Hidrolojik Havzası, İstanbul, Bursa ve Kocaeli'de, sanayi ve evsel atık su amaçlı arıtma tesislerinin işleyişine yeni ‘deşarj standartları’ getiriyor.

Kirliliğin göstergesi olan;

Kimyasal oksijen ihtiyacı parametresinde, kentsel atık sularda %20 ve endüstriyel atık sularda, her bir sektör için yarı deşarj standardı düzenlemesiyle %50'ye kadar kısıtlamalar uygulanacak.

Bu doğrultuda…
Uyumun sağlanması için…

Atık su arıtma tesislerinden; kapasitesi yeterli olanların 3 ay ve revizyon ihtiyacı olanlara, 1 yıl süre tanınıyor.
Nihai;
Önemli aşama olarak…
Yeni yapılacak veya eski tesislerde, yeniden yapılması gereken tüm atık su arıtma tesisleri için de genelgedeki standartlara geçilmesi öngörülüyor.
Takvim işletilecek.

Patrona uyarı ve mesaj anlamına gelen bu sürece ilişkin esaslara göre, aşamalara yönelik süreler belirlendi.

Bu esaslara göre….

6 ay içinde proje onayının alınması, 1 yılda inşaat ihalelerinin sonuçlandırılması ve  3 yılda inşaatların tamamlanması isteniyor.
Son durumla…

Marmara Denizi’nde;

Yüzeyin temizlenmesine uğraşılıyor.

Kirletici nedenler olarak görülen evsel ve sanayi atık sularının olumsuz etkisini mininum seviyeye düşerecek asıl aşama, geneli itibariyle 3 yıl sürecek.
Bu süre;

Tavizsiz uygulanır mı?
Dolasısıyla…
Sonuç alınır mı?

Sorunlu termik santrallere, nitelikli filtre sistemleri kurulması veya iyileştirilmesi için de süre tanınmıştı, ama tam sonuca ulaşılamamıştı.
Bursa’da, örneğin…
Sanayide atıksu arıtma tesislerinin yapılabilmesi ve iyileştirilmesi için yerel bir kararla süre tanınmış, ama ek süre getirilmişti.
Son durumla…
Ne derece; yol kaydedildi?

Derelerle ortada!

Hep söylüyoruz…

Sanayide;

Ytırım ve istihdamdan, çarkların dönmesinden ve ihracattan söz etmek güzel, ama sürdürülebilen yaşam koşulları için ‘çevreyle barışık olabilmek’ de, önem taşıyor.