Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’nca Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı ile Yazılım alanlarında Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması düzenlendi.

Bu yıl yarışmaya Türkiye genelinde 3 bin 4 farklı okuldan 23 bin 528 öğrencinin hazırladığı 15 bin 273 proje başvurusu yapıldı. Proje başvurularının Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde ön değerlendirmesi yapıldı. Ön değerlendirmeyi geçen bin 200 projenin sahibi öğrenciler, 9-12 Mart 2020 tarihleri arasında bölge yarışmalarına katılmıştı. Bölge sergilerinde finalist olarak belirlenen 216 proje, 6-8 Temmuz 2020 tarihleri arasında yüz yüze ve çevrimiçi olarak final değerlendirmesine alındı. Yarışmanın final sergisinin ve ödül töreninin, Ekim ayı içerisinde yapılması planlanıyor.

Malatya’da 12 alanda 277 proje başvurusu yapılarak, bunlardan 44 proje bölge sergisine katılmıştı. Bölge sergisinde 7 proje bölge birincisi olarak finalde yarışma hakkını elde edip, Ankara finalinde yarışma hakkını kazanmıştı. Malatya’dan 7 proje final yarışmasına katılıp, bunlardan 3 proje Türkiye derecesi yaptı.

Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden, danışmanlığını Savaş Zafer Güler’in yaptığı, öğrencilerinden Feridun Balaban’ın hazırladığı proje, fizik alanında Türkiye birincisi oldu.

Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden, danışmanlığını Mehmet Arslan’ın yaptığı, öğrencilerinden Ahmet Enis Güven’in hazırladığı proje, Matematik alanında Türkiye ikincisi oldu.

Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden, danışmanlığını Savaş Zafer Güler’in yaptığı, öğrencilerinden Sıla Durmuş ve Elif Sude Doğan’ın ortak hazırladığı proje, kimya alanında teşvik ödülü aldı.

Yarışmanın final sergisinin ve ödül töreninin, Ekim ayı içerisinde yapılması planlanıyor.