Koronavirüs salgını Avrupa’ya sıçradığında en hızlı yayılım İtalya’da gerçekleşti. Kısa zamanda İtalya koronavirüse deyim yerindeyse teslim oldu. İtalya’nın yanı sıra İspanya ve Almanya’da da koronavirüs salgını hızlı yayılım gösteren ülkeler diyebiliriz.

Bizim ülkemizde de biliyorsunuz ilk vaka 11 Mart tarihinde görülmüştü. Ve maalesef Türkiye’de de yayılım hızlı ilerliyor. Ölüm sayısı Türkiye’de bildiğiniz gibi 44’ü buldu.

Toplam vaka sayısı da bin 872'ye ulaştı.

Şimdi Almanya’da 20 bin civarındaki vaka sayısına göre ölüm oranı düşük seyrediyor. İtalya’da vaka sayısı 70 bine yakın. Ölenlerin sayısı da 7 bine yakın. Yani yüzde 10 oranında ölüm var. Şimdi Türkiye’deki ölüm oranı yüzde 2-3 civarında. Ancak vaka sayısı inşallah ulaşmaz ama 20 binleri bulduğunda ölüm oranı da yükselecekmiş gibi bir görüntü var.

Şimdi bir başka tespiti de sözlere söyledikten sonra asıl dikkat çekmek istediğim kısma geleceğim. Şimdi Türkiye ile İtalya’da vakaların ve ölümlerin yüzde 80’inden fazlası 60 yaş üzerindeyken, Almanya’da 60 yaş altı.

Türkiye ile İtalya’daki insanların özellikleri birbirine çok benziyor. Sıcakkanlıdırlar. Çok fazla içli dışlıdırlar. Yaşlı insanlara karşı ilgilidirler.

Peki Almanlar nasıldır? Disiplinlidirler. Ciddidirler. Soğukkanlıdırlar. Ama aynı zamanda soğuk insan yapıları vardır. İş hayatında profesyonel oldukları kadar aslında özel hayatlarında da profesyoneldirler. Alman toplumunun soğuk ve acımasız yapısı şu koronavirüs sürecinde onların işine yaradı.

Çünkü yaşlıların yüksek risk taşımaları nedeniyle hemen yaşlı insanlarla tüm ilişkilerini koparmış olmalılar ki, vakaların sadece yüzde 20’si yaşlılardan oluştu. Ve yaşlılardaki yayılım hızı düşük seviyede kalınca, ölüm oranı da bir hayli düşük seviyelerde seyrediyor. O nedenle şu süreçte İtalya gibi olmamak için Almanya gibi soğuk yapıya bürünmekte fayda var.

Kalın sağlıcakla...