Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin’den dün cep telefonumuza gelen yazılı mesajı okuyunca, tam da yeniden tırmanan pandemide ürküten başka bir acil durumla karşı karşı olduğumuzu fark ediyorduk.
Çünkü…
Eczacıların kendisine gelen mesaj; açıklama vardı ve onlar da okuduklarında, ortaya çıkan duruma öncelikle dikkat çekiliyordu.
Sıcak gelişme karşısında…
İlk satırlarla;
Şahin, “Ülkemizin önemli ilaç firmalarından biri tarafından 7 Ocak 2021 tarihinde Ecza Depolarımıza gönderilen bir mesaj maalesef eczacılık camiasında şok etkisi yaratmıştır.” diyordu.
Devamında…
Meselenin, önem ve boyutuna geliniyor ve “Firmanın bir süredir depolara vermediği ilacı, 10 Ocak Pazartesi gününden itibaren SGK ‘ya taahhüt ettiği iskontoyu uygulamadan depolara göndereceğini öğrenmiş bulunmaktayız.” ifadesi kullanılıyor.
Neden olunan durumla;
Koronavirüs pandemisinde…
Vakaların yeniden tırmandığı bir süreçte, vatandaşların karşı karşıya olduğu bir sağlık; tedavi riski ortaya konuluyor.
…Ve!
Şahin, “Sonuç olarak bu ilaca ulaşmak isteyen vatandaşlarımız, artık maalesef kutu başına 116 TL ye varan ekstra bir fiyat farkı ödemek zorunda kalacaklardır.” şeklinde konuşuyor.
Söz konusu ilaç için…
Koronavirüs tedavisindeki önemi ve erişilebilirliği açısından da, “Kan sulandırıcı olarak kullanılan bu ilacın COVID tedavisinde hayati öneme sahip olması, yapılan bu değişikliğin yaratacağı olumsuz sonuçlar nedeniyle halk sağlığı adına bizleri endişelendirmektedir.” deniliyor.
Mevcut koşullarla…

Eczacıların da öncesinde;
Vatandaşlar için endişelen Şahin, “Tüm dünyanın COVID belası ile uğraştığı bir dönemde, böylesi bir hamlenin ne kadar vicdani olduğunu kamuoyunun takdirine sunuyor, gerek ilaç firmasının gerekse Kamudaki Yetkililerin acilen bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyoruz.” saptamasında bulunuyor.
Hükümete seslenen ve acil çağrıda bulunan Şahin, “Halk Sağlığı ertelenemez, acil önlem alınmalı.” uyarısıyla çözüm beklentisini ortaya koyuyor.
Çözüm doğrultusunda…
Bursa’nın milletvekillerinin önemi ortaya çıkıyor, milletvekillerinden 3’ü doktor ve eczacı meslekleriyle dikkati çekiyor.
Bursa’nın genel meseleleri açısından;
Hükümetteki siyasi partiye mensup ve öne çıkan milletvekillerinden Dr. Mustafa Esgin’in girişimlerde bulunabileceği beklentisi var.
Ana muhalefetten;
Erkan Aydın’ın, Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin’in meslektaşı olduğunu ve Dr.Yüksel Özkan’ın da mesleki meselelerde, yerel ve ülke gündemini takip ettiğini ayrıca anımsatalım.
Şahin’in bugün gündeme getirdiği meseleyi, genel ilaç temini ve arzında, epey bir süredir yaşanan bir krizin patlama noktası olarak görüyoruz.
Devlet;

Kendi sağlık kurumlarının ihtiyacı ve sigortaya dayalı reçetelerin karşılanabilmesi uygulamasında, firmalara ödenecek birim Euro kuru için 4,5 TL dolayında tutarın üzerinden hesapla ödeme yapıyor.
Her yıl Şubat’ta güncellenen kur, yaz aylarında başlayan ve geçen ay da yaşanan tırmanma nedeniyle ilaç firmaları tepkisel politikaya çekilirken, eczacılardan ilaç temini sorunu da gündeme gelmiş oldu.

Üstelik…
Firmalar arasında, üretimlerini yavaşlatanlar, geriden tarihli stokları eritebilme uygulamasına girenler ve hatta üretimi durduranlar olduğundan söz edilmeye başlanmıştı.
Şubat’ın eşiğindeyken…

Bursa Eczacılar Odası, bir büyük firmanın önemli bir ilacında fiyat politikasına gelişen tepkisel refleksi ve vatandaşa yansımasını gündeme getirdi.
Böyle refleksin;

Sektöre örnek olması ve yayılım riskine karşı da, hükümete genel çağrı ve uyarı anlamına gelen açıklama yapılmış oldu.