"ÇİN'DEN RÜZGARLA SARI VİRÜS TOZU GELECEK"

Devlet kontrolündeki Kore Merkez Televizyonu (KCTV), çarşamba günü için özel hava durumu bölümleri yayınlayarak, ertesi gün Çin'den rüzgarla sarı virüs tozunun geleceği uyarısında bulundu. Ayrıca, ülke çapındaki dış mekan inşaat çalışmalarına da bu yüzden yasak getirildiği duyuruldu. 

BBC'nin haberine göre, devlete bağlı yayın yapan Rodong Sinmun gazetesi de haberinde toz bulutu hakkında, "Tüm işçiler kötü niyetli virüsleri istila etme tehlikesini açıkça tanımalıdır" şeklinde bir haber yayınladı. Bununla birlikte, ülkedeki büyük elçiliklere de virüs tozu hakkında uyarı yapıldığı belirtildi.

Başkent Pyongyang'daki Rus Büyükelçiliği Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, bizi ve ülkedeki diğer diplomatik misyonları ve uluslararası kuruluşları toz fırtınası konusunda uyardı ve tüm yabancıların Perşembe günü evde kalmalarını ve pencerelerini sıkıca kapatmalarını tavsiye etti” ifadelerini kullandı.

SOKAKLAR BOŞ KALDI

Uyarının ardından Pyongyang'ın sokaklarının neredeyse boş olduğu görüldü.

MEVSİMSEL TOZ BULUTLARINDAN CORONA VİRÜS BULAŞABİLİR Mİ?

Yılın belli zamanlarında Moğolistan ve Çin’de yer alan çöllerden Kuzey ve Güney Kore’ye rüzgarla mevsimsel toz bulutları taşınıyor. Bu toz bulutlarının her iki ülkede de çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor. Ancak, bu toz bulutlarının corona virüs bulaştırabileceğine dair bilimsel bir kanıt bulunmuyor.

Kuzey Kore Medyası ise uyarılarının corona virüsün havadan bulaşma ile ilişkilendiren bir araştırmaya dayandığını öne sürerek, bu kapsamda "gelen sarı toz akışını ciddiye alması gerektiği"ni belirtti.

CORONA VİRÜS SAATLERCE HAVADA ASILI KALABİLİR

Daha önce, ABD Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC), corona virüsün "saatlerce" havada asılı kalabileceğini açıkladı, fakat  birisinin bu şekilde enfekte olmasının özellikle açık havada  son derece nadir olduğunu belirtti.  

GÜNEY KORE: İMKANSIZ DEĞİL

Öte yandan, Komşu Güney Kore de, Çin'den gelen sarı tozun Covid-19'u Kuzey'e yaymasının imkansız olduğu iddiasını reddetti.

KUZEY KORE'DE VİRÜSE KARŞI KATI TEDBİRLER UYGULANIYOR

Bununla birlikte Kuzey Kore, Ocak ayından bu yana uyguladığı katı sınır kapatmaları ve halkın hareketlerini kısıtlama önlemleriyle pandemiye karşı alarma geçmiş durumda. 

KİM JONG-UN SIKI TEDBİRLERİN KALDIRILMASI İÇİN UĞRAŞIYOR

Ülkede corona virüs vakası olmadığı iddia edilmesine rağmen, Kuzey Kore'de Covid-19 hakkında derin korkular var ve lider Kim Jong-un sıkı kısıtlamaların yürürlükten kalmasını sağlamak için üst düzey toplantılar gerçekleştiriyor. Bilim insanları ise, Kuzey Kore'de herhangi bir corona virüs vakası yaşamamasının pek olası olmadığını belirtiyor.

Bununla birlikte, daha önce Türkmenistan hükümeti ülkedeki  bir salgını örtbas etmek için, halka vakaların nedeninin virüs yüklü bir toz bulutu olduğunu açıklamıştı.