Avrupa genelinde hükümetler, bahar corona virüsü pandemisi sırasında aylar süren kapanmanın ardından yaz boyunca sınırlarını yeniden açtı. Ancak önlemlerin ve sınır kısıtlamalarının gevşemesinin ardından, Avrupa'nın çoğu şimdi ikinci bir dalga yaşıyor. Peki şimdi ne olacak, uçuş kısıtlamaları var mı, yeniden gelecek mi?

Yeni tecrit kısıtlamalarının yanı sıra, bazı ülkeler sıcak noktalardan gelen yolculara sınırlarını bir kez daha kapatıyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, blok genelinde koordineli bir yaklaşımı desteklemek için haritalar yayınladı.

ABD, Karadağ, Fas ve Sırbistan yasaklılar listesindeki ülkeler arasında yer alıyor. Ancak üye devletler yasal olarak AB'nin tavsiyesine uymak zorunda değiller. İşte ülke ülke yeniden uçuş kararları:

Arnavutluk - ticari uçuşlar 15 Haziran'dan bu yana devam ediyor

Euronews'ün haberine göre tüm AB vatandaşları ve sakinleri şu anda Arnavutluk'a girebilir. Ülkeye Almanya, İtalya, İngiltere, Sırbistan, Avusturya, Yunanistan ve Türkiye'den uçuşlar ile ulaşılabilir.

Tüm terminallerdeki yolcuların bir "dezenfeksiyon tünelinden" geçmeleri ve "vücut ısısı ölçümünden" geçmeleri beklenmektedir. Vücut ısısı 37,5 ° C'den yüksek olan herkes "doktorla ile görüşmek zorundadır".

Avusturya - Avusturya yeşil listesindeki ülkeler için kısıtlama yok

Çoğu AB ülkesinden (İngiltere, Vatikan Şehri, Andorra, Monako, İzlanda, Lichtenstein, Norveç, İsviçre ve San Marino dahil) girişlere hiçbir kısıtlama olmaksızın izin verilmektedir. Hırvatistan, Fransa, Portekiz, İspanya, Bulgaristan ve Romanya'nın bazı bölgelerinden gelenler için kısıtlamalar vardır.

Bu durumda, yolcular, masrafları kendilerine ait olmak üzere 10 gün boyunca kendi kendilerine tecrit etmelidir veya 72 saatten eski olmayan negatif bir PCR testi sunmalıdır. Diğer ülkelerden giriş yasaktır, ancak tarım, ormancılık ve turizm sektörlerindeki mevsimlik işçiler bu yasaktan muaf olabilir.

Belçika - birçok Avrupa bölgesinden gelen yolcular için karantina / PCR testi gereklidir

Yolcular Avrupa'daki birkaç ülkenin belirli bölgelerini ziyaret ederse , Belçika'ya döndüklerinde karantinaya almalı veya bir COVID-19 testi yaptırmalıdır. Bunlar arasında Bulgaristan, Kıbrıs, Almanya'daki belirli bölgeler, Fransa'da birkaç bölge, Yunanistan, Hırvatistan'daki birkaç bölge, Lihtenştayn, Lüksemburg, Monako, Hollanda'daki bazı iller, İspanya ve Birleşik Krallık'ın geniş alanları ve diğerleri bulunmaktadır.

Belçika'ya gelen tüm uçak yolcuları bir " Halk Sağlığı Yolcu Yer Belirleme Formu " doldurmalı ve bunu sınır yetkililerine teslim etmelidir. AB ve Schengen ülkelerine ve dışından zorunlu olmayan seyahatler yasaktır.

Bosna Hersek - 16 Temmuz'dan beri turizme yeniden açıldı

Bosna, 16 Temmuz'da AB ve Schengen vatandaşlarına 48 saatten eski olmayan koronavirüs testi yaptırdı ve turizme açık.

Bulgaristan - 46 ülkeden gelen turistleri kısıtlama olmaksızın karşıladı 

Bulgaristan, hükümetin internet sitesinde listelendiği üzere 1 Haziran'da AB ülkeleri, İngiltere, San Marino, Andorra, Monako, Vatikan, Sırbistan ve Kuzey Makedonya vatandaşlarının yanı sıra sağlık çalışanları ve Bulgar vatandaşlarının aile üyelerine sınırlarını açtı.

Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay, Ukrayna'dan seyahat edenlerin de negatif bir COVID-19 testi sunmalarına gerek kalmadan içeri girmelerine izin veriliyor. Ancak diğer ülkelerden gelenlerin test vermesi gerekiyor.

Hırvatistan - AB ülkelerinin vatandaşları kısıtlama olmaksızın seyahat edebilir

Sınırlar AB, İngiltere, İsviçre, Norveç, Lichtenstein, Andorra, San Marino, Monako vatandaşları ve ailelerine açık. Diğer ülkelerden gelenlere iş, eğitim ve hatta turizm nedenleriyle de izin verilebilir . Bu durumlarda, varışta 48 saatten eski olmayan bir negatif PCR testi sunulması zorunludur. Bu kriterleri karşılayan bir test sunamayan yolcular 14 günlük bir karantinaya tabi tutulmalıdır.

Çek Cumhuriyeti - Kırmızı listeye başka bir ülke eklendi 

İspanya dışındaki tüm AB üye ülkeleri artık düşük riskli yeşil gruptadır, yani gezginler Çek Cumhuriyeti'ne hiçbir kısıtlama olmaksızın girebilirler. Bunlara Andorra, Avustralya, İzlanda, Japonya, Kanada, Güney Kore, Lihtenştayn, Monako, Federal Almanya Cumhuriyeti, Norveç, Yeni Zelanda, San Marino, Tayland, Tunus, İsviçre, Vatikan Şehir Devleti ve İngiltere de katılıyor.

İspanya şu anda "kırmızı" olarak sınıflandırılıyor ve turistlerin varışta negatif bir koronavirüs testi sunmaları gerekiyor.

Fransa - İspanyollar ve İngilizler için gönüllü karantina önerdi

AB üye devletlerinin yanı sıra Andorra, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Holy See, İzlanda, Japonya, Lihtenştayn, Monako, Yeni Zelanda, Norveç, Ruanda, San Marino, Güney Kore, İsviçre, Tayland, Tunus, Birleşik Krallık'tan gelen gezginler ve Uruguay'ın 15 Haziran'dan beri sağlık sertifikası veya varışta herhangi bir karantina olmaksızın ilçeyi ziyaret etmesine izin verildi.

Ancak Fransa Dışişleri Bakanlığı, İspanya ve İngiltere'den gelen yolcuların her iki ülkede de yürürlükte olan düzenlemelere "karşılıklı olarak" gönüllü karantinaya girmelerinin istendiğini açıkladı. AB Konseyi'nin tavsiyesine göre Fransa, 1 Temmuz'da sınırlarını üye olmayan 15 ülkeye yeniden açtı.

Almanya - yeni risk alanları eklendi

17 Ekim itibariyle riskli alanlara bir dizi yer eklendi. Hırvatistan'ın Zagreb ve Međimurska bölgeleri; Finlandiya'da Ostrobothnia; Macaristan'da Veszprém; anakara Fransa'nın tamamı artı Martinik; İrlanda'nın Orta-Batı Güney-Batı, Orta-Doğu, Batı ve Midlands; İtalya'da Campania ve Liguria; Polonya'da Kujawsko-Pomorskie, Małopolskie, Podlaski, Pomorskie ve Świętokrzyskie; Portekiz'in Norte bölgesi, Slovenya'da Jugovzhodna Slovenija, Pomurska ve Podravska; İsveç'te Jämtland, Örebro, Uppsala, Stockholm; İsviçre'de Fribourg, Jura, Neuchâtel, Nidwalden, Schwyz, Uri, Zurich und Zug; İngiltere'nin East Midlands ve West Midlands. Malta'nın tamamı, Hollanda ve Slovakya da listeye eklendi. Almanya, ülkeye girişlerinin ilk üç gününde yüksek riskli bölgelerden ülkeye giren insanlar için koronavirüs testi için ödeme yapmayı teklif etti.

Yunanistan - bazı ülkeler için gerekli testler

Çek Cumhuriyeti ve Polonya'dan gelen yolcuların Yunanistan'a girişlerinden 72 saat öncesine kadar negatif COVID-19 testi yaptırmaları gerekecektir.

Macaristan - 1 Eylül'den itibaren sınırlar kapalı 

Macaristan, 1 Eylül'den itibaren sınırlarını yabancılara kapatacak ve yurt dışından dönen vatandaşlar, ya 14 gün süreyle ya da iki gün arayla iki olumsuz test yapana kadar kendi kendini karantinaya almak zorunda kalacak. Ülke, 21 Haziran'da Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı (Birleşik Krallık hariç) ve İsviçre vatandaşlarına sınırlar olmaksızın açmıştı. Avusturya, Slovakya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Sırbistan ile sınırını 12 Haziran'da karantinaya girmeye gerek kalmadan açmıştı.

İtalya - iki AB ülkesi için karantina gerekli

İtalya'da sınırlar, 9 Mart'ta yürürlüğe giren ülke çapında bir kilitlemenin ardından AB, İngiltere, Schengen bölgesi, Andorra, Vatikan Şehri, San Marino ve Monako vatandaşlarına 3 Haziran'da açıldı. Bununla birlikte, Bulgaristan ve Romanya'dan gelen yolcular ve aşağıdaki ülkelerden birinden gelmeyen tüm yolcuların yanı sıra 14 gün boyunca kendi kendilerini izole etmek zorundadır: Avusturya, Belçika, Kıbrıs, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre, Birleşik Krallık, Andora, Prensliği Monako, San Marino Cumhuriyeti ve Vatikan Şehir Devleti.

31 Temmuz'a kadar, varıştan önceki 14 gün içinde aşağıdaki ülkelerden herhangi birinde kalan veya transit geçiş yapan çoğu yolcunun İtalya'ya girişi yasaktır : Ermenistan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Brezilya, Şili, Kosova, Kuveyt, Kuzey Makedonya , Moldova, Karadağ, Umman, Panama, Peru, Dominik Cumhuriyeti, Sırbistan. İtalya'ya gelen tüm yolcuların Dışişleri Bakanlığı web sitesinde, İtalya için seyahat kısıtlamalarıyla ilgili güncellemeleri de içeren bir yolcu formu doldurmaları gerekir . Tüm İtalyan yolcu gemisi, bir sonraki duyuruya kadar faaliyetlerini askıya aldı.

Hollanda - ülke içinde kaçınılması gereken zorunlu olmayan seyahat

Hollanda hükümeti, 1 Temmuz'a kadar üçüncü ülkelerden zorunlu olmayan seyahatleri kısıtlıyor, ancak AB vatandaşları - İngiliz vatandaşları da dahil - artık ülkeye girebilir. Ancak, Andorra, Avusturya (Innsbruck ve Viyana), Belçika (Antwerp, Brüksel-Başkent Bölgesi, Liège ve Walloon Brabant illeri), Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Danimarka (Kopenhag, Faaborg-Midtfyn ve Slagelse), Fransa (Paris) , Bouches-du-Rhône, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Hauts-de-Seine, Seine-et-Marne, Essonne, Val-d'Oise, Yvelines, Sarthe, Rhône, Gironde bölümleri, Haute-Garonne, Gard, Var, Vaucluse, Hérault, Alpes-Maritimes ve Loiret, Côte-d'Or, Seine-Maritime, Nord, Corse-du-Sud, Haute Corse, l'Ain, Ille-et-Vilaine, Isère , Loire, Loire-Atlantique, Maine-et-Loire, Pas-de-Calais, Puy-de-Dôme, Pyrénées-Atlantiques, Pyrénées-Orientales, Tarn-et-Garonne, Aveyron, Bas-Rhin, Haute-Marne, Indre -et-Loire, Landes, Marne, Meurthe-et-Moselle, Seine-Maritime, Tarn, Vienne, Ariège, Aube, Charente, Doubs, Gers,Haute Loire, Haues-Pyrénées, Haute Vienne, Oise, Somme ve Saône et Loire), Yunanistan (tüm Yunan adaları), Macaristan (Budapeşte), Malta, Monako, Portekiz (Metropolitana de Lisboa ve Leziria do Tejo Bölgesi), Romanya, İspanya , İsviçre (Cenevre Kantonları, Freiburg ve Vaud) varışta 14 gün süreyle kendi kendini karantinaya almaları şiddetle tavsiye edilir. Diğer birçok ülke gibi, el sıkışmak, sosyal mesafeyi korumak ve el yıkamak gibi konularda katı kurallar vardır.