İspanya'da Carlos III Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan ve Combivacs adı verilen yeni bir araştırmaya göre, ilk corona virüs aşısı dozunu AstraZeneca olmuş kişilerin ikinci doz olarak BioNTech / Pfizer olabilecekleri açıklandı. 670 gönüllü üzerinde gerçekleştirilen araştırma, iki dozun farklı aşılardan yapılması üzerine gerçekleştirilen ilk çalışma olurken bu durumun insanlara yüksek düzeyde bağışıklık kazandırabileceği bildirildi.

İlk kez gerçekleştirilen iki dozun farklı aşılardan uygulanması araştırmasında, ilk dozu AstraZeneca aşısı olan kişilere ikinci doz olarak BioNTech / Pfizer aşısı vermenin oldukça güvenli ve etkili olduğunu ortaya koydu.

İspanya devlet destekli Carlos III Sağlık Enstitüsü tarafından yürütülen Combivacs adı verilen araştırmada, ilk dozu AstraZeneca aşısı olan kişilere ikinci doz olarak BioNTech / Pfizer aşısı verildiğinde kan dolaşımında IgG antikorlarının varlığının 30 ila 40 kat daha fazla olduğu tespit edildi.

‘İKİNCİ DOZU BİONTECH OLMAK YEDİ KAT ARTIRDI’

İlk dozu AstraZeneca aşısı olan kişilerin ikinci dozu da AstraZeneca aldıklarında kanlarındaki virüsü nötralize edici antikorların varlığı iki kat arttığı açıklanırken ikinci dozu BioNTech / Pfizer aşısı olanların antikor seviyeleri yedi kat arttığı bildirildi.

18-59 yaşları arasında ilk doz aşısını AstraZeneca olan 670 gönüllü üzerinde gerçekleştirilen araştırma, gönüllülerin 450’sine ikinci doz olarak BioNTech / Pfizer aşısı verilerek gerçekleştirildi.

CİDDİ YAN ETKİ GERÇEKLEŞMEDİ

Araştırmanın liderlerinden Dr Magdalena Campins, katılımcıların sadece yüzde 1,7'sinin baş ağrısı, kas ağrısı ve genel halsizlik gibi yan etkiler bildirdiğini söylerken, "Bunlar ciddi sayılabilecek semptomlar değil" ifadelerini kullandı.

Carlos III Sağlık Enstitüsü klinik direktörü Jesus Antonio Frias da, "Bugün açıklanan sonuçlar, AstraZeneca'dan ilk dozu almış hastaların başka bir aşıyı alma olasılığının olduğunu belirtiyor” şeklinde konuştu.