Ghebreyesus, corona virüs pandemisi nedeniyle can kaybının 1 milyonu aşmasına ilişkin “gerçek rakam muhtemelen çok daha fazla” değerlendirmesini yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip corona virüs pandemisi nedeniyle can kaybının 1 milyonu aşmasına ilişkin “gerçek rakam muhtemelen çok daha fazla” değerlendirmesini yaptı.

Bununla birlikte Tedros, yeni tip corona virüs (Covid-19) için çok uluslu COVAX aşı çalışmalarına 167 üye ülkenin dahil olduğunu belirterek söz konusu ülkelerin dünya nüfusunun yüzde 70’ini temsil ettiğini açıklayarak, "Liste her geçen gün büyüyor” dedi.

COVAX mekanizması, 2021 sonuna kadar 2 milyar doz Covid-19 aşısı alımına yönelik farklı üreticilerle müzakereler yürütüyor.

AŞILARIN ÇOĞU ZENGİN ÜLKELER TARADINDAN SATIN ALINDI

Diğer taraftan Oxfam International tarafından Eylül ayının başında yayımlanan raporda,  aşı çalışmalarının son aşamasında bulunan AstraZeneca, Gamaleya/Sputnik, Moderna, Pfizer ve Sinovac’ın aşı stoğunun yüzde 51’inin dünya nüfusunun yalnızca yüzde 13’üne sahip olan zengin ülkeler tarafından satın alındığını belitilmiş, kalan yaklaşık 7 milyar insanın 2 buçuk milyar doz aşıyla yetinmek zorunda kalacağı öne sürülmüştü.