Fahrettin Koca basın toplantısı düzenledi. 

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Durum bölgesel yayılmadan daha ciddidir. Gelinen noktada yeni bir değerlendirme yapmak gerekir. 

Riskli bir yükselişle karşı karşıyayız. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. 

"BURSA'DA VAKA SAYISI 3 KAT ARTTI"

Bursa'da bir ay öncesine göre günlük vaka sayısı 3 kat artmıştır. Bilecik'te 2 katı artmıştır. Balıkesir, Yalova ve Çanakkale'de yüzde 50 artmıştır. 

Bursa'da yoğun bakım yatak kapasitemize 198 yatak ilave ediyoruz. Çanakkale'de yoğun bakım sayısına 39 adet daha ekliyoruz. 

Filyasyon ekiplerinin çalışmaları sayesinde şüpheli temasları tespit ediyor, izolasyona alıyoruz. 

"KALABALIKTAN UZAK DURMALIYIZ"

Dışarda geçirdiğimiz zamanı asgari düzeye indirmeliyiz. Kalabalıktan uzak durmalıyız, asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Hayat Eve Sığar cümlesini yeniden hatırlayalım. 

Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemine kış henüz gelmeden ulaştı. Bursa salgın boyunca gördüğü en riskli dönemi yaşıyor. 

Salgınla mücadelede tedbirlerden daha güçlü bir silahımız yok. 

GRİP AŞISI

2021 yılının grip aşısının siparişini şimdiden veriyoruz. 2020 yılının aşısını da geçen sene yaptık. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da arttı. Bu sene 1 milyon 300 bin grip aşısını tedarik etmiş olduk. 400 bin doz grip aşısı eczanelerde. Grip aşılarını daha da artırmak için yoğun bir gayret içindeyiz. Geçen yıla göre en az iki kat oranında aşının tedarik ediliyor olduğunu, bunu üç milyon, hatta daha fazlasına çıkartmak için gayret içinde olduğumuzu söylemek istiyorum

GRİP AŞISINDA ÖNCELİK KİMLERE VERİLECEK?

Bilim Kurulu grip aşısı içim kimlere öncelik verilmesi gerektiğini belirledi. Grip aşısı riskli gebelere, 65 yaş üzerindeki kronik hastalara, 5 yaş altı kronik hastalara, riskli çalışan sağlık çalışanlarına, organ nakli olanlara öncelikle yapılacaktır.

AŞI ÇALIŞMALARI

Türkiye'de yan etkisi az olan aşıyı uygulamayı düşünüyoruz. Muhtemelen aralıkta 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabiliriz. 

YÜZ YÜZE EĞİTİM

Önümüzdeki 2-3 hafta içinde elde edeceğimiz bilgiler ışığında belirgin artış görmezsek diğer sınıflar da açılablir. Okullarla ilgili ciddi bir durum yok.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Sokağa çıkma yasağı gibi bir tedbiri düşünmüyoruz.

Mevcut tedbirlere uyulmalı, esnek mesai ciddi anlamda devreye giriyor olmalı. Esnek mesai sistemini kamuyla birlikte özel sektör de uygulamalı. 

Özellikle Avrupa'da bu salgın daha da artmış olacak. Dünyadaki vaka sayısının yarısı Avrupa'da. Salgının merkezi Avrupa'da. Önümüzdeki haftalarda bu daha da artmış oalcak. Bizden bundan etkilenmiş olacağız. Etkilenmemek için tedbirlere uymalıyız.  Tedbirlere uyarsak yeni tedbirlerin gelmeyeceğini söyleyebiliriz.