Kıymetli okurlarım. Hekim olarak bir çok bilgiye ulaşabiliyoruz. Oysa sizlere mümkün olduğunca tıbbi dil kullanmadan bu bilgileri aktarmakta eksik kalabiliyoruz. Covid-19, büyük bir belâ. Maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyum büyük ölçüde bizleri korumasına rağmen bu konuda inanılmaz ve kabul edilemez davranışlar maalesef kurunun yanında yaşında yanması deyimini akıllara getiriyor. Ya çok cesaretliyiz ya da vurdumduymaz. Ama bilginin karşısında direniyorsak bunun adına daha başka bir şey söyleniyor. Bugün sizlere Covid-19 hastalığı başta olmak üzere sağlığımızı tehdit eden başka hastalıklar ile ilgili bazı bilgiler aktarmak istiyorum.

SEMPTOMLARI HAFİF GEÇİRENLERDE BULAŞTIRMA SÜRESİ

Yapılan bilimsel araştırmalara göre Covid-19 enfeksiyonunu hafif atlatanlarda bulaştırıcılık 10 gün kadar sürüyor. ABD’de bulunan Oregon Eyalet Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin 77 çalışmayı derledikten sonra vardıkları sonuç böyle. İnsanlar uzun süre virüsün etkilerini yaşamaya devam etseler bile hastalığın bulaşması için gereken süreler 10-20 gün arasında değişiyor. Hiç belirti vermeden hastalığı geçirenlerde de bulaştırıcılık 9 gün kadar sürmekte.

COVID-19 ASETİL SALİSİLİK ASİT KULLANIMI

Maryland Üniversitesi araştırmacıları hastanede yatan hastalarda düşük doz asetil salisilik asit kullanımının almayanlara göre daha düşük ölüm oranlarına sahip olduğunu belirtiyorlar. Oluşabilecek komplikasyonlar da bu ilacı kullananlarda daha az oluşmakta. Ortalama yaşı 55 olan 412 Covid-19 lu hastanın incelendiği bir çalışmaya göre günlük 81 miligram asetil salisilik asit alan hastalarda ventilatöre bağlanma % 44, yoğun bakıma kaldırılma ise % 43 daha az oranda idi. Etki küçük tıkaçların oluşumunu bu dozda verilen ilacın engellemesinden kaynaklanmaktadır.

TANSİYONU DÜŞÜREN İÇECEKLER

Kontrol edilemediğinde kalp hastalıkları ve inme ile sonuçlanan yüksek tansiyon durumlarında her şeyden önce yapılması gereken şey beslenmenize dikkat etmektir. Bu yolla bazı ilaçları kullanmadan, onların yan etkilerini yaşamadan yüksek tansiyonunuzu kontrol altına alabilirsiniz. Beslenmenize ilaveten bazı içecekler yüksek tansiyonu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Bu yazı tamamen bilimsel kaynaklı makaleler kaynak alınarak hazırlanmıştır.

1-DOMATES SUYU: Özellikle Japonya’da yapılan çalışmalar 1.devre yüksek tansiyonda günde 1 bardak tuz katılmamış domates suyunun hem büyük hem de küçük tansiyonda düşmelere neden olduğunu bulmuştur. Hamile kadınlarda da sonuç olumlu çıkmıştır.

2-PANCAR SUYU: İçinde bulunan nitratlar yolu ile hem çiğ, hem de pişmiş pancar suyunun kan basıncını düşürücü etkileri bulunmaktadır. Etki çiğ pancar suyunda bir miktar daha fazladır. Pancar suyu çok kıymetli mineral ve vitaminler de içermektedir. Tüketirken tat vermesi açısından elma ve limon ile birlikte (bunların da suyu sıkılarak) hazırlanmaktadır. Günde 2 su bardağı önerilir.

3-KURU ERİK SUYU: Özellikle yıllardır kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Ek olarak ya 6 kadar kuru eriği bir su bardağı suda bir karıştırıcı yardımıyla eriterek ya da direk yaş eriklerin suyunu sıkarak (1 su bardağı) hem büyük hem de küçük tansiyonda düşme sağlayabilirsiniz. Bu etki 2010 yılında Pakistan’da bir tıp fakültesinde ve 8 hafta süre ile takip edilen hastalar üzerinde yapılan çalışma ile kanıtlanmıştır.

4-NAR SUYU: Folik asit ve C vitamini açısından çok zengindir. Çok güçlü antienflamatuar ve antioksidan bileşikler de içermektedir. Yapılan çalışmalar günde 250 mililitre nar suyunun hem büyük hem de küçük tansiyonda düşme sağladığını göstermiştir. Şeker eklenen nar suyunda bu etki oluşmamaktadır.

5-BERRY GRUBU MEYVE SULARI: Kızılcık ve vişne suyunun tansiyon düşürücü etkileri 2020 yılında yapılan bir çalışmada gösterilmiştir. Ünlü Nature Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma sonucuna göre çilek tüketiminin de tansiyon düşürücü etkileri olduğu bulunmuştur. Bunun dışında özellikle Blueberry (Alaska kökenli, yurdumuzda da Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinde bulunan likapa, ayı üzümü adlarıyla bilinene meyve) suyunun da belirgin tansiyon düşürücü etkileri bulunmaktadır. Likapa adlı meyvenin kan şekerini de belirgin oranda düşürdüğü yıllardan beri bilinmektedir.