Obezitenin ve buna bağlı hastalıkların tüm dünyada çığ gibi arttığını hepimiz biliyoruz. Bu konuda farklı kaynaklardan değişik bilgiler etrafımızda uçuşuyor. Ancak bunların ne kadarının bilimsel temele ne kadarının da efsanelere dayandığı konusunda tereddütlere düşüyoruz. Ne yazık ki insanlara arkasında kanıt olmayan bir çok şey aktarılmakta ve sonuç hüsran olmaktadır. Bu yazımda her biri bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış ve kilo vermenize kesinlikle katkıda bulunacak bazı önerileri sizlere aktaracağım.

1-Yemek esnasında değil, yemeklerden yarım saat veya daha uzun bir süre öncesinde suyunuzu için. İçme suyu metabolizmanızı birkaç saat boyunca % 24-30 oranında arttıracaktır. Geniş katılım ile yapılan bir çalışma yemeklerden yarım saat önce içilen yarım litre suyun içmeyenlere göre % 44 daha fazla kilo kaybettirdiğini göstermiştir.

2-Kahvaltıda mutlaka yumurta tüketin. Yumurtayı tam hali ile yemelisiniz. Vücut yağ yakımına pozitif etki göstermektedir.

3-Kahve, bazılarınca hak etmediği şekilde kötülenmektedir. Oysa içinde bulundurduğu çok sayıda antioksidanlardan dolayı son derece yararlı etkilere sahiptir. İçindeki kafeinden dolayı metabolik hızı % 3-11 düzeyinde arttırmaktadır. Bu da anlık olarak yağ yakım hızında %10-29 oranında bir artışa neden olabilmektedir.

4-Yeşil çay içinde az da olsa kafein bulunur. Bundan başka içerdiği kateşinler de kafein ile aynı etkiyi gösterir ve güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. 2010 da yapılan ve ABD’nin beslenme ile ilgili en çok takip edilen tıp dergisinde yayınlanan bir çalışma bu özelliği net olarak göstermiştir.

5-Aralıklı açlık dönemleri uygulanması kalori kısıtlaması yapmış gibi ciddi kilo kayıplarına neden olabilir. Kalori kısıtlamasında görülen kas kaybı bu uygulamada hemen hemen hiç görülmez.

6-Lif kullanımı hem ilaç hem de besin olarak gerçekleştirildiğinde ciddi oranda iştahta azalamaya, daha az yemek tüketimine neden olmaktadır. İlaç olarak lif kapsüllerinin kullanımı hekim kontrolü olmadan yapılmamalıdır.

7-Şekeri mutlaka azaltın veya kesin. Şekeri kesmekte zorlanıyorsanız en azından kullandığınız miktarı yavaş yavaş azaltmaya bakın. Fruktoz da glikoz da Tip 2 şeker hastalığı ve obezitenin gelişimini ciddi oranda arttırır. Marketlerde sözde sağlıklı olduğu bilinen gıdaların etiketlerini okuma alışkanlığı edinin. Bunlara dahi şeker, fruktoz eklenebileceğini unutmayın.

8-Daha az rafine karbonhidrat alın, kesebiliyorsanız tamamen kesin. İçinden lifli ve besleyici kısımları alınmış şeker ve tahıl içeren gıdalar rafine karbonhidratlara örnektir (beyaz ekmek, bazı makarnalar gibi). Bunların alınması hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltir. Birkaç saat içinde de yeniden açlık hisseder ve yemenize yol açarlar. Güçlü obezite nedenidirler. Karbonhidrat yenilecekse lifleri ve besleyici kısımları bir bütün halinde yenilmelidir (mercimek, kuru fasülye, brokoli gibi). Karbonhidratın azaltılması şeklindeki beslenme örnekleri ciddi oranda kilo vermenize neden olabilir. Düşük yağlı mı düşük karbonhidaratlı mı diye düşünürseniz 2003 Yılı’nda yapılan ciddi bir araştırma düşük karbonhidratlı beslenmenin düşük yağlı beslenmeden 3 kat daha çok kilo verdirdiğini kanıtlamıştır.

9-Ara öğünler önerilmemekle birlikte dayanamayacağınız düzeyde açlık gelirse o zaman sağlıklı atıştırmalıkları çevrenizde bulundurun. Çiğ kuruyemiş, havuç, yeşillikler gibi.

10-Probiyotik kullanma alışkanlığı kazanın. Gıdalar ile alabileceğiniz gibi takviyeleri halinde de alabilirsiniz.

11-Yemeklerinize baharatlardan ekleyin. Sumak en güçlü antioksidan baharattır.

12-Yapmaktan hep kaçındığımız egzersizlerin binlerce çalışma ile hem beden hem de ruh sağlığını iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Yürüme, ağırlık kaldırma gibi 2 hareket hem yağ yakımını hem de kas kitlesini olumlu yönde etkileyerek yararlı olacaktır. Aerobik egzersizlerin özellikle karın içi organların etrafındaki yağları azaltmada çok etkin olduğu bilinmektedir.

13-İyi uyuyun. Uyku sıkıntısı çeken kişiler obez olmaya yatkındırlar. Uyku sıkıntıları çocuklarda % 89, erişkinlerde ise % 55 daha fazla obeziteye yol açmaktadır.

14-Sık sık diyetlere başvurmak yerine sağlıklı beslenmeye odaklanın. Sık diyet uygulamaları ilerideki daha fazla kiloların habercisidir.