Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 24 Aralık’ta gerçekleşecek “Sustaineibility Talks” webinar serisinin ikinci bölümünde, hazır giyim üretimi ve ihracatında sürdürülebilirliği, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ve Ekoten Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk değerlendirecek. Ünlütürk, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda tekstilde iyi uygulama örneklerini paylaşacak ve sektördeki gelişmeleri değerlendirecek.

İklim değişikliğinin büyüme ve refaha yönelik ciddi bir tehdit olduğunu söyleyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Küresel düzeyde ülkelerin iklim krizi diplomasileri devam ediyor. Artık iklim değişikliği politikası, her ülkenin istediği gibi sanayi üretemeyeceği, ekolojik standartlara bağlı yeni bir aşamaya geçiyor. Çevreci politika, artık dünyayı dönüştürmek adına ticareti de içine alan, ülkelerin elindeki önemli bir koz. İlk bölümünü Business Sweden işbirliğinde düzenlediğimiz Sustaineibility Talks webinar serimizde Covid-19 sonrası İsveç moda markalarının sürdürülebilir üreticilerle çalışma stratejilerini irdelemiştik. Özellikle ihracatımızın yüzde 80’nini gerçekleştirdiğimiz AB, 2021’den itibaren somut adımlar atmaya başlayacak. Bu yüzden atık maddelerin değere bindiği bir pazar oluşturmalıyız. Bunun için en baştan başlamalıyız. Ekonomik tasarım, ürünlerin kullanma sürelerini büyük oranda etkiliyor. Geri dönüşüm yüzde 80 buna bağlı” dedi.

“EİB, düşük karbonlu ekonomik büyümenin itici gücü”

Sertbaş, döngüsel ekonominin iyi bir analiz ve planlama gerektiren, beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğunu ancak böyle geri dönüşüm çarkının döndürülebileceği görüşünde olduklarını ifade ederek, “1 Ocak-20 Aralık döneminde Türkiye geneli konfeksiyon ihracatımız 16,5 milyar dolara ulaştı. Ege Bölgesinden yapılan konfeksiyon ihracatımız ise 1,2 milyar dolar tutarında gerçekleşti. Biz her zaman geleceği tasarlayan, geleceği öngören, yeni bir yol açan ve işleri hızlandıran taraf olduk. Ekonomide katma değer zinciri, inovasyon ile büyütülür ve inovasyon insan hakları, çevreyi gözeten, koşulları iyileştiren gerçekçi atılımlar ile mümkündür. Bu yüzden yıllardır sektörümüzde sürdürülebilirlik bilincinin artması için canhıraş çabaladık. Evrensel bir sözleşme olan BM Küresel İlkeler Sözleşmesine (UN Global Compact) ilk imza atan bizdik. Sürdürülebilirlik çalışma grubumuzu kurduk. Sürdürülebilirlikle ilgili ur-ge projesi, Moda Devrimi Sergisi gibi birçok organizasyon ve proje düzenledik. Bu sene 15.’sini yaptığımız EİB Moda Tasarım Yarışmamızın temasını da sürdürülebilirlik ekseninde oluşturduk” diye konuştu.