Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, 'Jeopolitik riskler altını nasıl etkileyecek?' sorusuna yanıt verdi. Dünya piyasaları İsrail-İran gerilimine gözleri dikmişken bunun emtialar üzerindeki etkilerinin ne ölçüde olacağı merak ediliyor.

Altın odaklı yaşanan gerilimi değerlendiren İslam Memiş, "Biz tatildeyken neler oldu neler. Bayram tatilinde, bayramdan önce işaretleri gelen İsrail-İran gerilimi gerçekleşti. Bir misilleme geldi İran tarafından. Küresel piyasalarda kargaşa yaşandı. Bundan sonraki süreçlerde artık finansal piyasalar, buradan gelecek haber akışlarını izleyecek" dedi. 

Sürecin öncesindeki diğer etkenleri de masaya yatıran Memiş, "Ondan öncesi de var. Merkez bankalarının politikası. Mesela ABD'de enflasyon rakamları vardı. Sonuca baktığımızda her gelişmede güncelleme yapmamız gerekli.

ABD'de enflasyon yüzde 3.5 olarak açıklandı. Enflasyonla mücadelede Fed ve diğer merkez bankalarının başarılı olmadığını görmüş olduk. Yüksek bir enflasyon var. Yüksek faiz ekonomileri olumsuz etkiliyor. Dünyanın gündeminde enflasyon var. Haliyle piyasaları kontrol altına alan merkez bankaları var. Burada yatırımcıların da ciddi anlamda dikkat etmesi gerekiyor." diye konuştu.

İslam Memiş, şöyle devam etti:

"Yüzde 3.5 açıklanan enflasyondan sonra Fed'in yıl sonuna kadar 3 kez faiz indirimi yapacak uyarılarımız vardı ama iş beklediğimiz gibi olmadı. Fed faiz indirimi olasılığını bire indirdi. Mayıs itibarıyla indirim beklentisi de vardı. Gözlerimiz 1 Mayıs tarihinde. Genel kanı faizlerde değişiklik olmayacağı yönünde. Ancak ondan sonraki toplantılarda değişiklik olacak mı olmayacak mı diye takip edeceğiz.

Dolar endeksinde toparlanma gördük. 107'yi hedef aldı. Karşısındaki enstrümanlarda da geri çekilme gördük. Euro ve sterlinde özellikle. Şimdi Fed devreye girdi yükselişleri frenledi. Tekrar 1'e mi gerileyecek, 1.15 geçerli mi? Belirsizlik havası var. İstedikleri de bu. Herkes kenarda bekliyor.

İran misillemesi sonrasında jeopolitik gerilim tırmandı. Burada da olumsuzluklar var. Petrol fiyatlarının yükselmesi. 92 dolara kadar yükselmişti petrol. Yüksek petrol yüksek enflasyon demek. Demek ki burada da kaygılar artacak. Dolar endeksi yükseliyor, petrol yükseliyor, emtia fiyatları yükseliyor ama faizler düşmüyor. Ciddi kafa karışıklığı var."

İslam Memiş, bu değerlendirmelerinin ardından altın için yeni bir rekor fiyatı verdi...

Yaşanan bu jeopolitik gerilim sürecinde, "Emtia en güvenli liman oldu" diyen İslam Memiş, "Altın güvenli liman gömleği giyen emtia haline geldi. Biz bayram tatilindeyken 2431 dolara kadar yükseldi ons altın. 2381 dolarda şu anda ons altın. Agresif yükseldi, 2600'e kadar gitsin bekleyin uyarılarım vardı. Artık 2400 dolardan sonra 2600 dolar radarımıza girdi. İlk fırsatta yıl sonuna kadar bunu radarına alan altın fiyatı karşımızda olacak" ifadelerini kullandı.

ARNİAD üyeleri 17-18 Mayıs’ta Kosova’ya Gidiyor ARNİAD üyeleri 17-18 Mayıs’ta Kosova’ya Gidiyor

İslam Memiş, şöyle devam etti:

"Ons altın yükselişleri gram altına yaradı. Gram altında tatilde 2700'leri gördük. Şu anda gram altın serbest piyasalarda, Kapalıçarşı'da 2628 lira. Burada da biraz daha yatay ve sakin seyrin korunduğunu gözlemliyoruz. Piyasalar bölgeden gelecek haber akışlarına odaklandı, tansiyon düştü. Bu hafta bir hayli stresli, gergin piyasa ile karşı karşıya kaldık. Çünkü belirsizlik var. Yatırımcı artık düşmüyor uçup gidecek en iyisi alalım ya da düzeltme yapacak diye ikiye ayrılmış durumda.

Benim öngörüm şöyle. Ons altındaki kar satışını bekliyorum. 2250 dolara kadar gerilemesi muhtemeldir. Sabırla bekleyenler ons almaktan ziyade dolar alıp, onsun düşmesini beklemeli. Benim kısa vadede takip edeceğim seviye 2250 dolar. Ons altın için bu seviyeleri de dolarla beklemek mantıklı diye düşünüyorum.

Elimde dolarım var nasıl değerlendiririm? Euro ucuz mesela, sterlin ucuz mesela, Bitcoin'de gerileme var ama biraz riskli. Tabii ki ons altın ve ons gümüşteki düşüşleri bekleyeceğiz.

Altın tarafında Ramazan ayındaki yükselişlerle birlikte içeride kota uygulaması ve altına ulaşamama problemi vardı. Kimse gram altın bulamıyordu ama bu sorun ortadan kalktı. Kuyumcular iki kamu bankasından istedikleri kadar altına ulaşabilecekler. Bu arz probleminin çözülmesi için avantajlı oldu.

Altın yatırımcısı mümkün olduğunda. Çeyrek altın, yarım altın, ziynet altını ve cumhuriyet altını almasın dedim. Burada işçilikler, fırsatçılıklar var demiştim. Bu hafta da diyorum ki, işçilikler kalkmıştır, artık herkes sarrafiye grubu altın gruplarını satın alabilir. Hem arz tarafındaki hem talep tarafındaki problemler çözülmüş oldu.

Altında fiyat tarafında 1-2 hafta daha zamana ihtiyacımız var. Gözümüz kulağımız Orta Doğu'da. İsrail müdahale edecek mi? Bölgesel savaş çıkacak mı? İsrail misilleme yaparsa agresif yükselişlerle her gün rekor tazeler. Yatırımcı uzun vadeyi göz önünde bulundurmalı bu durumda. Kaygısı olan varsa, İsrail misilleme yapar diye kaygılı olan biri varsa ona bir şey diyemem. Çok da risk almamak gerek. 1-2 hafta bekleyebilirsiniz. Beklemek bile bir yatırımdır, moladır. Şartlar ve beklentileri güncelleyerek pozisyonlar almak lazım."