banner5

banner4

Kurban etini pişirirken bunlara dikkat

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala uzmanı daha sağlıklı ve lezzetli bir et pişirmenin püf noktalarını anlattı.

HABERDE İNSAN 27.07.2020, 12:15
Kurban etini pişirirken bunlara dikkat
banner11

Yılın ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı için geri sayım başladı. 4 gün sürecek olan bayram öncesi ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşların bir yandan kurbanlık telaşları sürüyor. Et tüketiminin en çok arttığı dönemlerin başında gelen bu bayramda ise kavurma, ızgara veya haşlama olarak tercih edilen etlerin doğru bir şekilde hazırlanması büyük önem taşıyor. Gerek sağlık, gerekse lezzet açısından dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunurken Etevim Steakhouse işletmecisi Servet Keskin, kurban etini ızgarada hazırlamanın püf noktalarını sıraladı.

“Mümkün olduğunca parçalatmasınlar”

Lezzetli bir et için ilk aşamanın kasaplar olduğunu ifade eden Servet Keskin, eti mümkün olduğunca parçalatmadan kasaplara götürülmesinin önemli olduğunu belirtti. Keskin, etin bölgelere göre burada parçalara ayrılmasının eti daha kaliteli yapacağını vurgulayarak “Tüketiciler genellikle kuzu ve dana olarak kurban alıyor. Öncelikle kuzuyu kestirdikten sonra mümkün olduğunca parçalatmasınlar. Bütün olarak büyük bir poşete bile sığar. Önceden kasap ile anlaşsınlar ki et daha güzel işlensin. Çünkü kasaplar profesyonel insanlar. Et parçalandıkça değeri düşer. Parçalandığı zaman artık pirzolasını, kül bastısını ayıramazsınız hepsi kavurmalık olur. Kavurmalık et ile pirzola arasında neredeyse iki katı fiyat farkı var. Onun için parçalatmadan götürürlerse et çok daha kaliteli olur” şeklinde konuştu.

“Etlerin dövülmesi yanlış”

Halk arasında bilinen en büyük yanlışlardan birisinin etleri dövmek olduğunu belirten Servet Keskin, “Halk arasında etin yumuşak olması için et dövülür diye bir şey var. Bu bir yanlış. Çünkü etler dövülmez. Bizde güzeller dövülmez denir. Onun için kesinlikle etlerimizi dövmeyiz” ifadelerini kullandı.

“İkinci gün tüketilmesinin taraftarıyız"

Etlerin ilk gün kas pozisyonunda olduğunu ve 12 saat geçtikten sonra et vasfını aldığını ifade eden Servet Keskin, ikinci gün tüketilmesini tavsiye ettiklerini söyledi. Keskin, “Etleri ince ince doğradıktan sonra güzelce yağlıyoruz. Sonra ızgaraya atıyoruz. Eti ikinci gün yemek daha makbuldür. Çünkü et ilk gün kas pozisyonundadır. 12 saat geçtikten sonra et vasfını alıyor. Onun için ikinci gün tüketilmesinin taraftarıyız. Orta pişirme tavsiye ediyoruz. Bu sayede etin suyu ve lezzeti kalıyor ama eti çok pişirseniz suyu da kaçıyor tadı da” dedi.

“Sonradan tuz atılırsa daha lezzetli ve yumuşak olur”

Eti önce tuzlayıp sonra pişirmenin doğru bilinen bir yanlış olduğunu vurgulayan Servet Keskin, tuzun pişirme işleminden sonra atılması ile etin daha lezzetli ve yumuşak olacağını dile getirdi. Keskin yaptığı açıklamada, “Eti pişirdikten sonra hemen servis tabağına koyuyoruz. Bura yine çok bilinen bir yanlış var. Eti önce tuzlayıp sonra pişiriyorlar. Ete sonradan tuz atılırsa daha lezzetli ve yumuşak olur. Tabi en sonunda tereyağımız ile afiyetle yiyebilirsiniz” diye belirtti.

“Izgaranın temizliğine dikkat etmemiz lazım”

Servet Keskin, sağlık açısından en önemli noktalardan birisinin ızgaralar olduğunu belirtirken şu şekilde açıklamalarına son verdi:

“Izgaralar sürekli kullanmadığımız ürünlerdendir. Izgarayı yüksek ateşte kızdırmak gerekiyor. Et pişerken de 10 santim boşluk olması gerekiyor. Izgaranın temizliğine dikkat etmemiz lazım. Yoksa orada kalan yağ ve antipaslar vücuda zarar verebilir, etler simsiyah olabilir. Izgaramızı sildikten sonra sıvı yağ ya da hayvan yağı ile de silebiliriz.”

Yorumlar (0)
banner26
17°
açık
Namaz Vakti 04 Ağustos 2020
İmsak 04:16
Güneş 05:57
Öğle 13:15
İkindi 17:07
Akşam 20:23
Yatsı 21:57
Günün Karikatürü Tümü
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Başakşehir 34 69
2. Trabzonspor 34 65
3. Beşiktaş 34 62
4. Sivasspor 34 60
5. Alanyaspor 34 57
6. Galatasaray 34 56
7. Fenerbahçe 34 53
8. Gaziantep FK 34 46
9. Antalyaspor 34 45
10. Kasımpaşa 34 43
11. Göztepe 34 42
12. Gençlerbirliği 34 36
13. Konyaspor 34 36
14. Denizlispor 34 35
15. Çaykur Rizespor 34 35
16. Malatyaspor 34 32
17. Kayserispor 34 32
18. Ankaragücü 34 32
Takımlar O P
1. Hatayspor 34 66
2. Erzurum BB 34 62
3. Adana Demirspor 34 61
4. Akhisar Bld.Spor 34 57
5. Fatih Karagümrük 34 56
6. Bursaspor 34 56
7. Altay 34 54
8. Keçiörengücü 34 50
9. Menemen Belediyespor 34 44
10. Giresunspor 34 44
11. Ümraniye 34 44
12. İstanbulspor 34 40
13. Balıkesirspor 34 38
14. Altınordu 34 37
15. Boluspor 34 33
16. Osmanlıspor 34 30
17. Adanaspor 34 21
18. Eskişehirspor 34 12
Takımlar O P
1. Liverpool 38 99
2. Man City 38 81
3. M. United 38 66
4. Chelsea 38 66
5. Leicester City 38 62
6. Tottenham 38 59
7. Wolverhampton 38 59
8. Arsenal 38 56
9. Sheffield United 38 54
10. Burnley 38 54
11. Southampton 38 52
12. Everton 38 49
13. Newcastle 38 44
14. Crystal Palace 38 43
15. Brighton 38 41
16. West Ham 38 39
17. Aston Villa 38 35
18. Bournemouth 38 34
19. Watford 38 34
20. Norwich City 38 21
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 87
2. Barcelona 38 82
3. Atletico Madrid 38 70
4. Sevilla 38 70
5. Villarreal 38 60
6. Real Sociedad 38 56
7. Granada 38 56
8. Getafe 38 54
9. Valencia 38 53
10. Osasuna 38 52
11. Athletic Bilbao 38 51
12. Levante 38 49
13. Real Valladolid 38 42
14. Eibar 38 42
15. Real Betis 38 41
16. Deportivo Alaves 38 39
17. Celta de Vigo 38 37
18. Leganés 38 36
19. Mallorca 38 33
20. Espanyol 38 25