Uzatmalı sokağa çıkma yasağından muafiyetle milyorlarca kişi, dolaşım ve toplulaşmada bulunuyor. Yasaklara ilişkin genelge, çelişkiler ve tuhaflığıyla tartışılıyor.
Zaten…
Yeniden normalleşme gerekçesiyle 2 kez önlemlerin gevşetilmesi, yeniden yasaklarla sonuçlandı.

Son durumla…
Bedeli, çok ağır oldu!
Bu kez;
Uzatmalı yeni sokağa çıkma yasağı sürerken, genelgedeki muayefetlerle de, denildiği gibi, ‘tam kapanma’ yok.
İşleyiş esaslarını düzenleyen yeni genelgeye baktığımızda, içerdiği çelişki ve tuhaflıkla öncekiler gibi eleştiriler de devam ediyor.
Bugün…
Bir başka örnek!

Yürürlükteki genelgeyle;

Mesela…
Kuruyemişçiler;

Açık!

Tatlıcılar;
Açık!

Salgına önlem kadar;
Sağlığın önemiyle…
Hastaneler, tıp merkezleri, diş sağlığı klinikleri ve eczanelerin yanı sıra, hayvanlar için veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri de açık tutuluyor.
Durum böyleyken…

Gös sağlığıyla ilgili problemde;
Mesela…
Gözlüklerin camı değiştirilecek veya gözlüğünüzün çerçevesi veya cam, camları kırıldı.
Mesela…
İşitme kaybını telafi etmek üzere kullanılan işitme cihazı yetersiz geliyor veya kırıldı.

Maalesef…
Çözüm yok!
Böyle mağduriyet, devleti yönetenin, doktor ve işçinin, polis ve zabıtanın, dede ve ninenin, uzaktan eğitim veren öğretmenin başına gelebilir.
Bayram ertesi beklenecek.
Çünkü…
Sağlık Bakanlığı;
Optisyenlik müesseleri ile işitme cihazı satı ve uygulama merkezlerini, sokağa çıkma yasağı kapsamında tuttu.
Sokağa çıkma yasağı için önce 29 Nisan 2021 tarihli kararla muafiyet tanınmıştı, ertesi günkü 30 Nisan 2021 tarihli kararla iptal edildi.
Kuruyemiş ve tatlı teminin, hayati ihtiyaç gibi görüldüğü muafiyet altına alındığı Türkiye’de, gözlükçüler ve işitme cihazı müesseseleri, nöbet dahi düşünülmeden, ‘Kapalı’ tutuluyor.
Üstelik;
‘Acele’ yazılı ilgili kararda “Bulaşın engellenmesi hususunda, sahada yaşanan sorunlar nedeniyle…” ifadesi kullanılıyor.
Market gerekçesiyle gezintilere çıkılabilen sokağa çıkma yasağında, gözlükçüler ve işitme cihası müesseseleri, sağlık hizmetinden sayılmıyor.
Tüm bu anlattıklarımızla…
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın, yanlıştan dönülmeyi sağlayacak yeniden bir değerlendirme yapabilmesini, Bursa’nın yereliyle Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın, girişimlerde bulunmasını umuyoruz.