Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Kabine toplantısı 3,5 saat sürdü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

Milletimizle paylaştığımız reform gündemimizi belirlediğimiz takvime uygun şekilde yürüttük. Ekonomide cari açığının azaltılmasına üretimin güçlendirilmesine yönelik çok sayıda reformu hayata geçirdik. İnsan Hakları Eylem Planı'nı kamuoyuna sunduk. 3 hafta önce de ekonomi reformlarımızı kamuoyuna açıklamıştık.

EN ÖNEMLİ REFORM BAŞLIĞIMIZ YENİ BİR ANAYASA

Hukuktan ekonomiye kadar uzanan ve milletimiz tarafından memnuniyetle karşılanan reform programlarımızın takvimlerine uygun şekilde yürümesini sağlayacağız. Bir bu reformlara sahip çıkacağız. Biz bu reformlara sahip çıkacağız. En önemli reform başlığımız milletimize verdiğimiz sivil anayasa sözümüzdür. Anayasalar yaşayan metinler olduğu için elbette gerektiğinde değiştirilebilir.Ülkemizin yönetim sistemini değiştirmek için en köklü değişimi gerçekleştirmiş olmamıza rağmen mevcut anayasamızdaki bu sorunu gideremedik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ülkemize kazandırdıklarını salgın döneminde çok iyi gördük. Hızlı karar mekanizması, ülkemizin bu yönde pozitif ayrışmasını sağladı. Tüm kesimlerin yeni anayasaya katkıda bulunmasını bekliyoruz. 2053 vizyonunun omurgasını oluşturacağını düşündüğümüz yeni anayasa için her türlü fikre açığız. Gelecek nesillerin bizi hayırla yad etmesini sağlayan yeni bir anayasayı ülkemize kazandıracağımıza inanıyorum. Yeni anayasa süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin tahkimi açısından da bir fırsat olacaktır.

Dünyanın en güzel ve kadım coğrafyasındaki bin yıllık varlığımızı sürekli güçlendiriyoruz. 

AŞILAMADA OLDUKÇA İLERİ SEVİYEDEYİZ

Koronavirüs salgını, uygulamaya koyduğumuz tedbirlerden etkilenen kesimler başta olmak üzere hepimizin hayatında çeşitli zorluklara yol açtı. Sağlık altyapımız sayesinde kimi ülkelerde görülen felaketleri yaşamadık. Salgınla mücadele en önemli araçlardan biri olan aşılamada oldukça ileri seviyedeyiz.

Salgın sürecinde fabrikada çarklar hiç durmadı. Aksaklığa meydan verilmedi. Karayollarımıza, demiryollarımıza, hava yollarına yaptığımız yatırımların önemi bu dönemde iyi anlaşıldı.

YATIRIMCILARA SESLENDİ: GELİN ÜLKEMİZE YATIRIM YAPIN

Buradan tüm yatırımcılara sesleniyorum. Gelin ülkemize yatırım yapın. Artık ülkemiz yapılacak yatırımların, küresel düzeyde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye bölgesinin üretim ve ticaret merkezi olmasının ötesine geçerek küresel bir merkez haline geliyor. Vatandaşlarımız evlerinde tuttuğu altın ve dövizleri ekonomiye kazandırma çağrımı yinelemek istiyorum.

Geçtiğimiz yıl ülkemizde 103 bin yeni şirket açılırken kapanan şirket sayısı 16 bini bile bulmadı. 75 bin 700 adet uluslararası sermayeli şirketin 11 binden fazlası geçtiğimiz yıl faaliyete başladı.

Ülkemizde felaket tellalları siyasetten medyaya kadar yine iş başında. Milletimiz bir tarafta İstiklal Harbi'ni verirken, diğer tarafta bir kesim manda savunuculuğu yapıyor. Her yatırıma karşı birileri 'istemeyiz' diye ortalığa dökülüyor. Terörle mücadele ederken, terörün yanında duranlar hiç eksik olmadı. 15 Temmuz darbe girşiminde darbe şakşakçılığı yapanları da unutmadık. Biz bunların hiçbirine itibar etmedik. Su üstünde yürüseniz bile yüzme bilmiyor diyerek bu durumu tersine çevirdik. Türkiye sürekli büyüyen üretim kapasitesi, cesur girişimci ve ihracatçı potansiyeli ile hedeflerine kararlılıkla ilerlemektedir.

Tuzakları bozarak, önümüze çıkartılan engelleri aşarak yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmakta kararlıyız. Ülkemize diz çöktüremeyeceğini anlayanlar, şimdi de gözünü milletimizin birliğine, beraberliğine ve dirliğine diktiler. Milletimiz bu oyunu gördüğü için sıkı sıkıya kenetlenmiştir.

Türkiye'nin egemenlik haklarına saygı göstermeyen, ahlaka uygun olmayan hiçbir dayatmanın bizim nezdimizde kıymeti yoktur. Suriye'den Libya'ya, Akdeniz'den Ege'ye kadar her türlü mücadelemize bu anlayışla devam ettik. Haklı olduğumuza zaman içinde tüm dünya şahitlik etmiştir. Bu doğrultuda, önümüzdeki günlerde pek çok hayırlı gelişmeyi birlikte yaşayacağız.

Milli iradenin temsilcisi olan TBMM ile, yürütmemizin sorumluluğunu üstlenen Cumhurbaşkanlığı, bağımsız yargı, iş adamları velhasıl milletimizle bu kutlu mücadeleyi zafere ulaştırana kadar durmayacağız.

SALGINDA ŞARTLARI ZORLUYORUZ

Salgından etkilenen tüm kesimleri yakından takip ediyoruz. Desteklemek için şartları zorluyoruz. Kısıtlamadan bunalan milletimize nefes aldırmaya, sıkıntı yaşayan esnafımıza yol açmaya çalışıyoruz. Avrupa'daki pek çok ülkeye göre tedbirleri akıllı bir şekilde uygulayan ülkeler arasındayız. Salgının tedbirleri konusunda herkesin polisi kendi vicdanı ve aklı olmak zorundadır.

TÜRKİYE'NİN CORONA VİRÜSLE MÜCADELESİ

Salgın döneminde işleri azalan esnafı, yüz yüze eğitimin aksamasıyla programı bozulan öğrencilerimizi takip ediyoruz. Salgın tedbirleri konusunda herkesin polisi kendi vicdanı ve aklı olmak mecburiyetindedir. Vaka, hasta ve ölüm sayıları düşüremezsek küresel normalleşme sürecinin gerisinde kalırız, bunun maliyeti ağır olur.  

''58 ŞEHİR KIRMIZI LİSTEDE''

Türkiye'nin büyük bir bölümü malesef kırmızı renge büründü. Vaka, hasta ve ölüm sayılarını insani ve ticari ilişkilerde olduğumuz ülkelerden hızlı düşüremezsek küresel normalleşmenin gerisinde kalırız. Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır.

Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir.

Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilmeyecek. Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek. Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.

Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır. 

Bu mübarek ay boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız.