Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. Kısa sürede büyüyen yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Manisa'daki programını iptal edip bölgeye hareket eden Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yangına 20 helikopter, 2 amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale edildiğini söyledi. Bölgede şiddetli rüzgar etkili olduğu için söndürme çalışmaları güçlükle yürütülüyor. Bu arada, Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu. Vali Aktaş, "Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda Yalova köyünü tedbir amaçlı boşaltabiliriz" dedi.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Gelibolu ilçesi Ilgardere ile Eceabat ilçesi Yalova köyleri arasındaki ormanlık alanda saat 14.50 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

KISA SÜREDE BÜYÜDÜ

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için olay yerine ekipler sevk edildi.

ŞEHİTLİKLERDEN UZAK ALANDA 

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı itfaiye ekipleri, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

YOĞUN DUMAN BOĞAZ'I KAPLADI

Yoğun duman Çanakkale Boğazı'nı kaplarken, bölgede 400 kişiden oluşan ekiplerin 107 arazöz ve 7 dozerle devam eden söndürme çalışmalarına 2 amfibik uçak ve 20 helikopterle havadan destek sağlanıyor. 

Ekipler, yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA

Yangına ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ''Orman Genel Müdürümüz bölgeye intikal etti. Çalışmalar sürüyor. Tüm ekiplerimiz orada. Helikopter filomuzun çok önemli bir kısmı orada. Yangına şu an 20 helikopter, 2 tane amfibik uçak, 107 arazöz, 7 dozer ve 400 personelle müdahale ediyoruz'' dedi.

BAKAN PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Bakan Pakdemirli, Manisa'daki son programını iptal ederek Çanakkale'deki yangın bölgesine hareket etti.

YERLEŞİM BÖLGELERİNİ TEHDİT ETMİYOR

Öte yandan yangının yerleşim bölgelerini tehdit etmediği ve yangın nedeniyle Eceabat ilçesinde elektrik kesintisi yaşandığı belirtiliyor.

YANGIN AYÇİÇEĞİ TARLASINA DA SIÇRADI

Yangın köyün yakınlarındaki ayçiçeği tarlasına da sıçrarken, tarım alanlarında da zarar olduğu öğrenildi.

BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

VALİ AKTAŞ'TAN AÇIKLAMA

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

''YALOVA KÖYÜNÜ TEDBİR AMAÇLI BOŞALTABİLİRİZ"

Yangının herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığını belirten Aktaş, "Yangının rüzgarla şiddetini artırması durumunda Yalova köyünü tedbir amaçlı boşaltabiliriz" dedi.

''ŞEHİTLİK BÖLGESİNDEN ATEŞ UZAK TUTULMAYA ÇALIŞILIYOR''

NTV canlı yayınına telefonla katılan bölgede çekim yapan Belgesel Yönetmeni Gökhan Tarkan Karaman, yangına ilişkin şunları söyledi:

"Sarı çam denilen çamlık bir bölge. Yerlerde kozalaklar var. Çok kolay tutuşuyorlar. Yangının ilerlemesine hız kazandırıyor. Yaklaşık 65 kilometre hızla esen bir rüzgar var. Bir yer söndürülünce başka bir yerde alevler çıkıyor. En önemlisi şehitlik bölgesinden ateş uzak tutulmaya çalışılıyor. En yakın Akbaş Şehitliği var, yaklaşık 1-2 kilometre. Şu an iyi bir müdahale var. Rüzgarın şiddeti müdahaleyi zorlaştırıyor."

ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'dan yangına ilişkin bir açıklama geldi. Şiddeti rüzgarın müdahale çalışmalarını zorlaştırdığını söyleyen Gökhan şunları kaydetti:

"Çok yoğun bir rüzgar var. Şu an itibarıyla Kumköy, Yalova gibi köyleri etkilememesi için çalışma yapılıyor. Burada rüzgarın olması çok önemli. Umarız hava giderek düşer ama şu anda sıkıntı devam ediyor. En önemli unsur köyün ve ormanın etkilenmemesi. Gerekli görülürse köyler bolaştılabilir. Rüzgar nedeniyle helikopterler su alırken zorlanıyor. Şu anda havadan ve karadan müdahale ediliyor. Mühim olan önünün kesildiği noktadan sonra ileriye sıçramaması. En büyük risk kozalakların ileriye fırlamaması."

''YANGIN KUMKÖY'E DOĞRU İLERLİYOR''

Gelibolu Belediye Başkanı Münir Mustafa Özacar, ise şunları söyledi:

"Yangın Kumköy'e doğru ilerliyor. Yangın bölgesi tarihi alanın hemen sınırında. Poyraz olmasaydı söndürme çalışmaları daha kolay yapılabilirdi. Rüzgarın olması müdahaleye zorluk katıyor. Hedefimiz karanlık olmadan yangını kontrol altına almak."

"ALEVLER KÖYÜMÜZE YAKLAŞIYOR"

Bigalı Köyü Muhtarı Cevdet Barış, NTV canlı yayınında yangına ilişkin olarak, "Alevler köyümüze yaklaşıyor. Tahliye için hazırlık yaptık bekliyoruz" dedi.





SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA HAVADAN MÜDAHELE YENİDEN BAŞLADI

Havanın kararmasıyla havadan müdahale sona ererken, karadan söndürme çalışmaları devam etti. Sabahın ilk ışıklarında helikopter ve yangın söndürme uçakları göreve yeniden başladı.