Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 1. Su Şurası Lansmanı ve 363 Tesisin Toplu Açılış Merasimi'ne katıldı. Erdoğan, "Su yönetimindeki yetki çatışmalarını önlemek adına Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz" dedi. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Aralarında baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma tesislerinin yer aldığı 5 milyar 200 milyon liraya varan eserlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızı, DSİ'yi, yüklenici firmaları tebrik ediyorum.

1. Su Şurası'nın da tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz ve dünyanın su konusundaki derin tartışmaları dönemindeki şurayı son derece isabetli buluyorum. 

Su bütün canlılar gibi insanlık için de vazgeçilmez bir nimettir. Sadece hayatımız için değil, ekonomik kalkınma ve büyüme için de su ikamesi olmayan unsurlardan biridir. Mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanmak, israfı engellemek önem arz ediyor. İklim değişikliği, kuraklık, nüfus gibi sebeplerle su ihtiyacı artıyor. Su kaynakları günden güne azalıyor. Bu daralma beraberinde kuraklığı, yoksulluğu, açlığı getiriyor. Ekolojik denge bozulmakta, insanlığın gıda güvenliği tehlikeye girmektedir. Vahim tablo, sosyal çalkantılardan, düzensiz göçe pek çok soruna sebebiyet veriyor. 

Artan nüfusla gıda ve enerji talebi ile iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri gelecekte daha büyük krizlerin bizi beklediğini gösteriyor. Biz su stresi çeken bir ülkeyiz. Kaynakları Irak ve Suriye gibi iki komşumuzla paylaşmak mecburiyetindeyiz. Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark yoktur. Üzerimize düşen görevler vardır. Tarımsal sulama sistemlerini yenilememiz ve geliştirmemiz gerekiyor. 

Ülkemize 600'ü baraj olmak üzere 8697 yeni tesis kazandırdık. Boğaz geçiş tüneli ile Asya ve Avrupa'yı dev su tüneli ile birleştirdik. 

"MECLİS'TE SU KANUNU HAZIRLIYORUZ"

2023 yılına kadar tamamlanan yeraltı barajı sayısını 150'ye yükselteceğiz. Teknolojik ilerlemeye bağlı olarak su arıtma imkanlarının da geliştiğini görüyoruz. Bugün su fakiri birçok ülke, tarımsal sulamada bu imkandan ciddi oranlarda faydalanıyor. Türkiye olarak biz de su arıtma teknolojilerine büyük yatırım yapıyoruz. Tarımsal sulamada yeniden kullanılabilecek şekilde insanımızın hizmetine sunuyoruz. Sulamada halen yüzde 46 olan randımanı, 2024 yılında yüzde 55'e yükseltmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde tüm bu alanlara yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Su yönetimindeki yetki çatışmalarını önlemek adına Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz. 

"BU YIL ÇİFTÇİLERİMİZE 24 MİLYAR LİRA TARIMSAL DESTEK SAĞLAYACAĞIZ"

Tarımsal hasılada Avrupa'daki liderliğimiz devam ediyor. Geçen yıl tarım ve gıda ürünleri ihracatımız bir önceki yılan göre yüzde 5 artarak yaklaşık 21 milyar dolara ulaştı. Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülkedir. Tarım ve gıda ürünleri dış ticaret fazlamız yüzde 9 artışla 5.5 milyar dolara yükseldi. Salgın şartlarına rağmen üreten tüm çiftçilerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Çiftçileri unuttunuz, bakmadınız diyen birileri var ya... Ben buradan resmi rakam veriyorum. Bu yıl üreticilerimize toplam 24 milyar lira tarımsal destek sağlayacağız.