Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Salgın tedbirlerinden etkilenen tüm kesimlere yönelik destek programları başlattık. Ekonomide aldığımız tedbirlerle yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5'luk bir büyümeye ulaştık. Salgının etkilerini azaltmak için hayata geçirdiğimiz önlemler sayesinde bu zor dönemde ekonomimizin direncini korumayı başardık. Otomobil ve konut piyasalarında haziran ayı ile birlikte ciddi bir hareketlilik görüldü. Satışlar geçen senenin üzerinde gerçekleşti. Ekonomimizdeki bu olumlu hava güven endekslerine de yansıdı. 3. çeyrekte dünyada en hızlı büyüyen ekonomi olduk.

Borsamız 2020'de yatırımcısına yüzde 29 getiri sağlayarak dünya çapında yatırımcısına en fazla getiri sağlayan piyasa oldu.

2020 yılını ihracat açısından da oldukça iyi tamamladık. 2020'de yüzde 0,3 olan büyüme hedefimizi aştığımıza inanıyorum.

Yeni yılda önceliğimiz fiyat istikrarı ve reformlar olacaktır. Türkiye uğradığı tüm saldırılara rağmen kararlılıkla yoluna devam ettikçe önümüze tuzaklar kurulduğunun farkındayız.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

Bunlara oy vermeyen öğretmen sözde öğretmen, hakim sözde hakim, çiftçi sözde çiftçidir. Bunların derdi milletledir, milli iradeyledir. Kılıçdaroğlu kasetle gelen sözde başkandır. Artuk bu ğlkede Cumbhurbaşkanı, milletin yarısından fazlasının iradesi ile belirleniyor.

Siyasi ve sosyal kaos denemeleriyle 83 milyonun huzurunu kaçırmaya çalışanlar karşılarında hukuku bulmaya devam edecektir. Bu mücadele döneminde milletimiz birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğinde, gerektiğinde canı pahasına istiklaline ve istikbaline sahip çıktığında önünde hiçbir gücün duramayacağını gördü.

Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyecekler.

KURAKLIK SORUNU

Dünyamız bir taraftan küresel ısınmanın açtığı sel felaketleriyle diğer taraftan kuraklığın açtığı sıkıntılarla boğuşuyor. Bu yıl mevsim normallerinin altındaki yağışlar ülkemizi ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır. Yüzyılda bir görülecek böylesine bir kuraklık tehdidi karşısında hep birlikte tedbir almamız gerekiyor. Yer altı barajlarına başlamış vaziyetteyiz. Mevcut kaynakları en iyi kullanmanın asıl yolu tasarruftan geçiyor. Vahşi sulamadan basınçlı sulama sistemine geçerek su kayıplarını azaltacağız. Doğru yöntemler ve bilinçli tüketimle sulamada yüzde 50'nin üzerinde tasarruf elde edebileceğimize inanıyoruz. Sulama yatırımlarının hızla tamamlanması için DSİ'nin bütçesini 2 kattan fazla artırdık.

Ülkemizin kaynaklarını her alanda en üst düzeyde harekete geçirmek için çalışıyoruz. Bunlardan biri de altın üretimidir. Bu üretimin ekonomimize katkısı 2,4 milyar dolardır. Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içinde altın üretimini 100 tona çıkarmaktır.

"KISITLAMALARI KADEMELİ OLARAK AZALTACAĞIZ"

Aldığımız tedbirler sayesinde salgının artış hızını geriletmeyi başardık. Salgının sağlık sistemimiz üzerindeki yükü de hafifledi. Tüm dünya ile birlikte bu soruna kalıcı bir çare bulana kadar hayatımızı tedbirlerle sürdürmeye mecburuz. Bu tedbirlerin en başında temizlik, maske ve mesafe geliyor. Kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız. 

AŞI ÇALIŞMALARI

Gelinen aşamada salgınla mücadelede önemli bir husus da aşı çalışmalarıdır. Çin aşısını ülkemize getirmeye başladık. 3 milyon doz aşı ülkemize geldi. Alman aşısında görüşmeler devam ediyor. Rus ve İngiliz menşeili aşıları da takip ediyoruz. Aşının gereken test süreçleri tamamlanır tamamlanmaz gereken önceliğe göre aşı çalışmalarına başlayacağız. Perşembe veya cuma inşallah bu kampanyamız başlamış olacak.