Bir kentin müftüsünün vaazı, Bursa’nın göçmen kökenli milletvekilini öyle kızdırdı ki, kınamakla da kalmayıp savcıları da göreve çağırdı.

Cuma Namazı’nda…

Akçakoca Müftüsü Şaban Soytekinoğlu’nun, vaktiyle Selanik’ten Anadolu’ya göç edenlerle ilgili sözleri, cemaat tarafından kayda alındı ve paylaşıldı.

Müftü tarafından verilen vaazda, "Yüzde 90’ı Selanik göçmeni ve Sabetayist. Ne demek Sabetayist? Müslümanlığa girmiş gözüken Yahudiler. Aslında Müslüman değil!" ifadesinin kullanıldığı, basına da yansıdı.
Bu sözler…

Selanik’teki ailesinden ayrılarak, Anadolu’yu kurtarmak için kurtuluş mücadelesini ailenin başlatan Atatürk’e de uzanmış oluyordu.
Bursa’nın; vaktiyle…

Bulgaristan’dan göç eden soydaş ailenin ferdi; CHP’li milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, müftüye sert tepki gösterdi.
Bir;

‘Balkan göçmeni’ olarak…

Özkan, ‘Selanik’ten Ana Vatana göç eden Türkler’i aşağıladığı, halk arasında kin ve nefret tohumları saçtığı, şuursuz açıklamalarda bulunduğu’ gerekçesiyle kınadı.

Yanı sıra…
Müftünün bağlı bulunduğu kurumu olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı ve hukuki bir mesele olarak da Savcılar’ı göreve çağırdı.
Dün, gece…
Düzce Müftülüğü, sosyal medya hesabıyla kamuoyuna bilgilendirmede bulundu ve “Akçakoca İlçe Müftüsü’nün “Selanik göçmenleriyle” alakalı sarf ettiği sözlerden dolayı soruşturma başlatılmıştır.” denildi.
Diyanet’in yerel teşkilatından böyle bir açıklama yapıldı, ama süren tepkilerde ise, müftünün hemen görevden alınması isteniyor.
Bu arada…
Türkler’in, azınlık statüsüne sahip olduğu Yunanistan’dan, Bursa’ya da göç etmiş yoğun nüfus yaşıyor.
Batı Trakyalılar’ın hayli yoğun yaşadığı Bursa’da, hemşeri derneğine de daha önce başkanlık yapmış milletvekili de var.

Bursa’nın AK Parti’li milletvekilli Hakan Çavuşoğlu, halen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başkanlık yürütüyor.
Dolayısıyla…

‘Müftü meselesi’;

Görevini de, önemiyle…

Gündeme getiriyor.