Sözünü ettiğimiz sorun nedeniyle;

Bursa Büyükşehir ile Mudanya Belediyesi arasında yeni bir ihtilaf yaşanmış ve gerilim, tekerrür etmişti.

Mudanya Belediyesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden getirttiği temizlik gemisi, dün de Gemlik’in sahillerinde görüldü.

Kendisine ait temizlik gemisiyle üzerine düşeni yaptığını sürekli vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, algı operasyonuyla karşılaştığını düşünüyor.

Açıkçası…

Bu duruma düşürülmemeliydi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz ve sahiller için de somut görev, sorumluluk ve çalışma içerisinde olmalıdır.
‘Kıyı Kanunu’ gerekçesiyle;

İmar ve planlamada, denizin kıyıları için belirleyici durumda bulunan bu bakanlık, denizlerin niteliği için de aktif olmalı ve taşıdığı ‘Çevre’ kavramının karşılığını da, böyle de verebilmelidir.
Marmara Denizi’ne kıyısı da bulunan Bursa’nın anakent ile ilçe belediyeleri, deniz için karşı karşıya duruma geldi.

Suların altı ve üzeri için…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çoktan aktif görevde olmalıydı, denizin niteliği için de suyun altı ve üzerinde, çalışmalıydı.

Belediyelere, yaşanabilir çevre gayesiyle çöp kamyonları hibe eden bu bakanlık, denizi temizleyecek düzenini de çoktan kurmalıydı.

Yaşanan gelişmelerle…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, denize sahip illerin belediye başkanlarıyla önce bir araya gelmeliydi ve ardından kurumsal görev, yetki ve sorumluluklar, masada görüşülmeliydi.
Denizlerimizde;

Petro ve doğalgaz arama gemilerimiz var, ama aynı denizlerimizin niteliği, temizliği için de aynı hassasiyet ve donanım gerekiyor.
Sosyal medyada;

Bursa’da, ‘Bursa Su Kollektifi’ adıyla oluşturulan sivil toplum platformu, kıyıların deniz salyası sorununu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) taşıdı ve şikayette bulundu.
Mudanya ve Gemlik’in kıyılarında;

Kirliliğe neden olan tabakan numune alınması, doğa olayını oluşturan nedenlerin ve ekosisteme olası zararlarının araştırılması istendi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yazılı cevabı, çevre gönüllülerince hayretle karşılandı ve eleştirildi.
Sözkonusu müdürlük;
Teknik inceleme yapıldığını belirtiyor ve “Oluşan plankton artışının sebebinin, mevsimsel olarak sıcaklarda yaşanan ani artışlar olduğu gözlemlenmiştir.” deniliyor.

Böyle denilmenin de yanı sıra; “Sözkonusu planktondan numune alınmamıştır. Ekosistem üzerinde, uzun süreli ve aşırı gerçekleşen artışların etkisi olmaktadır.” ifadesi kullanılıyor.

Bu gelişme üzerine…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edilmek, ısrarla ve somut göreve çağırmak üzere, ‘İmza Kampanyası’ başlatıldı.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu da, Bursa’nın deniziyle ilgili hassasiyetleri, beklenti ve çözüm önerilerini geçen hafta duyurmuştu.
Bu açıklamada…

Özellikle;

Marmara Denizi’nde, kirliliğe neden olan veya olabilecek ‘karasal’ nedenlerden söz edilmişti.