Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne bir dönem AK Parti'den milletvekili adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanması tepkilere neden oldu.

Atamaya yönelik protestolarda 17 kişi gözaltına alındı. Melih Bulu, atamanın siyasi olduğuna yönelik eleştirilere Habertürk TV'de yanıt verdi.

"Aslında şimdi söyleyeceklerim birçok insanı şaşırtacak, ben siyasete ODTÜ'de okurken CHP'de başladım" diyen Bulu, şöyle devam etti:

"Bunlar da biliniyor ama görünmüyor. Beni hep AK Partili olarak yansıtıyorlar. O zaman öğrenciydim SHP idi o zaman. Belediye başkanı bizim ODTÜ mezuydu. Yardımcı istemişti, öyle başladım. O zaman o milletvekiliydi ben ona araştırma yapıyordum. Fiili olarak Meclis'e gidip geliyordum. Daha sonra Liberal Demokrat Parti'den teklif geldi. Liberal Demokrat Parti'nin Gençlik Teşkilatı başkanıydım. Ama ben siyasete hep bir akademisyen gözlüğü ile bakan birisiyim.

"ÖĞRENCİ OLMAYANI ALMAYIN TALİMATI VERDİM"

Protestolar sırasında öğrencilerin kullanıldığını belirten Bulu, "Bazı örgütlerin mensupları var. Öğrenciler kullanıldı, öğrenciler her türlü protestoyu yapabilir ama öğrenci olmayanları almayın talimatını verdim" diye konuştu. 

ÜNİVERSİTE KAPISINA KELEPÇE

Bulu, üniversitenin kapısına kelepçe takılması ile ilgili ise "Kapı kırık olduğu için polis kelepçesi ile kapatıldı. Benim talimatım değil, polis amiri öyle bir pratik çözüm bulmuş" yorumunu yaptı. 

"NEDEN İSTİFA EDEYİM" 

Polisin kampüse girmediğini sadece öğrenci olmayanların girişini engellediğini belirten Bulu, istifa çağrılarına ise "Neden istifa edeyim, zaman içinde birbirimizi tanıdıkça, verimli çalışacağımızı göreceğiz" sözleriyle yanıt verdi.

"HERKESE BİR OY VEREREK REKTÖR SEÇEMEZSİNİZ"

Bulu, üniversiteye daha önce de Boğaziçi dışından rektör ataması yapıldığını belirtti. "Ama daha da önemlisi ben Boğaziçiliyim. Doktoramı Boğaziçi'nde yaptım" diyen Bulu, atama sistemine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Hocalar oy verecek rektör seçilecek diye birşey yok, her yerde atanıyor. Bir kurumu yönetecek kişinin seçimle gelmesi pek kullanılan yöntem değil, demokrasi çok doğru bir yöntem ama ama herkese bir oy vererek rektör seçemezsiniz."

"BEN METALLICA DİNLEYEN BİR REKTÖRÜM"

Prof. Bulu, Boğaziçi Üniversite kültüründe bir değişiklik yapmayacağını anlatırken ise şunları söyledi:

"Bütün hocalarım şunu söylüyor 'Boğaziçi kültürüne bir şey yapacak mısınız' diyor, asla, öncelikle ben Boğaziçiliyim. Ben Metallica dinleyen bir rektörüm. Bu kültürle ilgili en ufak bir şey düşünmüyorum. Ama hocalarımızla mutlaka güncellemeleri yapacağız. Diğer taraftan ilk 100 hedefim var benim. Herkes '4 senede Boğaziçi'ni ilk 100'e sokamazsın' diyor. Yaparım, bu konuda iddialıyım. Şu anda 600'de. Burada da işin matematiğini iyi bilmek lazım. Akademik alanda, strateji alanda benim yayınlarım, atıflarım fena değildir. Bizim alanda dergiler daha sınırlıdır. Üniversitelerin sıralamasıyla ilgili benim iki tane önemli makalem var. Sırf bu makalelere baksa insanlar bu işin matematiğini görebilirler. Ben Boğaziçi'ni ilk 100'de görmek istiyorum. Ben özel sektörde de bir süre çalıştım, yöneticilik yaptım. Türk ve yabancı firmalarda. Her zaman hedeflerimiz iddialıydı."