Baraj gölünde ağ kafes yöntemiyle alabalık üretimi yapanlar, suyun azalmasının devam etmesi durumunda yaklaşık bin ton alabalık ile baraj gölünde yaşayan balık türlerinin telef olabileceğini söyledi.

Muradiye ilçesi sınırlarında bulunan 1 milyon 150 bin metreküp su kapasiteli, 10 bin metrekarelik alana sahip Sarımehmet Barajı yaz aylarında yaklaşık 12 bin hektarlık bir alanı sulamak için kullanılırken, baraj gölünde aynı zamanda ağ kafes balıkçılığı da yapılıyor.

SU SEVİYESİ 10 METREYE DÜŞTÜ

Baraj gölünün su seviyesi iddiaya göre baraj kapaklarının arızalanması nedeniyle son aylarda, 10 metreye kadar düştü. Bu durum hem bölgede yaşayanları hem de baraj gölünde ağ kafes yöntemiyle balıkçılık yapan işletmecileri tedirgin ediyor.

''YAKLAŞIK BİN TON ALABALIK VE DİĞER TÜRLER YOK OLABİLİR''

Su seviyesinin daha da düşmesi halinde hem burada yetiştirilen alabalıklar hem de baraj gölünde bulunan diğer balık türleri telef olacak.

Baraj gölünde 10 yıldır balıkçılık yapan Turan Karagülle, bu yıl su seviyesinin çok düştüğünü belirterek, "Böyle devam ederse çok zarar edeceğiz. Şu anda su seviyesi 10 metrelerde ve biraz daha bu sorun devam ederse buradaki yaklaşık bin ton alabalık ve diğer türler yok olacak. Yetkililerin buna bir el atmasını istiyoruz. Baraj kapakları bozulmuş ve buradaki su azalıyor. Bu suyun azalması hem buradaki balık üreticilerini hem de çiftçilere büyük zarar verecek" dedi.

''BURASI KURURSA ESKİ HALİNE GERİ DÖNDÜRMEK ZOR OLUR''

Bölgede yaşayan ve olta balıkçılığı için baraj gölüne gelen Aydın Kara ise yıllardır baraj gölüne gidip geldiklerini ve su seviyesinin ilk defa bu kadar düştüğünü gördüklerini söyledi. Kara, "Baraj kapaklarında bir arızanın olduğunu biliyoruz. Bir an önce yetkililerin gelip buraya bakmalarını istiyoruz. Burada hem balık üretimi yapılıyor hem de birçok köye su buradan gidiyor. Burası kurursa eski haline geri döndürmek zor olur" diye konuştu.