Türkiye ilk defa NATO ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye yüksek teknoloji içeren SİHA ihraç etmiş olacak. Bayraktar TB2 SİHA'lar Avrupa Birliği semalarında uçacak. İmzaları bugün Ankara'da atılan anlaşmayla birlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, ''İnsansız hava araçlarında dünyanın en iyi 3-4 ülkesinden biriyiz'' dedi.

Türkiye’nin milli ve özgün SİHA’sı Bayraktar TB2, Polonya’ya ihraç edilecek. İhracata yönelik anlaşma Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda’nın nezdinde Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak tarafından imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içinde yer alıyoruz. Dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesi şirketinde 7 firma ile temsil ediliyoruz. Ayı şekilde insansız
hava araçlarında dünyanın en iyi 3-4 ülkesinden biriyiz. Türkiye tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir. Bu alandaki iş birliğimizin önümüzdeki dönemde artarak süreceğine inanıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda ile ortak basın açıklaması yaptı. Türkiye'nin hem müttefik hem stratejik ortağı olan Polonya ile ilişkilerinin 6 asır öncesine dayandığını söyleyen Erdoğan, ziyaretin ülkeler arasındaki köklü bağları daha da güçlendireceğini kaydetti. Polonya'nın başta ekonomi, ticaret ve yatırım olmak üzere birçok alanda iş birliği potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan belgeler ile bu iş birliğinin daha ileriye taşınacağını bildirdi. Bugün yapılan baş başa ve heyetler arası görüşmelerde ilişkilerin tüm yönleriyle ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2017 yılındaki Polonya ziyaretimde ikili ticaret hacmimizi 10 milyar dolara ulaştırmak gibi bir hedefimiz vardı. Bu hedef şuanda 6 buçuk milyar dolar civarında. Biz, bu 6 buçuk milyar dolar olan ticaret hacmini bugün yaptığımız görüşmelerle kesinlikle 10 milyar dolara ulaştırma kararlılığımızı gösterdik” dedi.
Geçen yıl salgına rağmen ikili ticaretin artarak 6 buçuk milyar dolara ulaştığını kaydeden Erdoğan, bu yılın ilk çeyreği itibari ile ikili ticaretin 2 milyar doları aştığını bildirdi. Rakamların işaret ettiği gibi 10 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerlendiğine dikkat çeken Erdoğan, müteahhitlik şirketlerinin bugüne kadar Polonya’da yaklaşık 4 milyar dolar tutarında 50’ye yakın proje üstlendiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Firmalarımız Polonya’nın stratejik alt yapı yatırımlarına katkı sunmaya devam edecektir. Aramızdaki ulaşım bağlantılarının çeşitlendirilmesi, sadece ülkelerimizin değil, bölgelerimizin de refahına hizmet edecektir” ifadelerini kullandı.
Savunma sanayiinde Polonya ile kökleri 2. Dünya Savaşı’na kadar giden güçlü ilişkiler olduğunu söyleyen Erdoğan, ”Hem THK Uçak Fabrikası’nın hem de İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşunda Polonyalı dostlarımızın çok büyük katkılarını gördük. Ancak farklı sebepler dolayısıyla 1940’larda başladığımız savunma sanayii hamlesini maalesef devam ettiremedik. Son 19 yılda attığımız adımlarla sadece yılların ihmallerini gidermekle kalmadık, aynı zamanda bu alanda ülkemizi devler ligine taşıdık. Kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içinde yer alıyoruz. Dünyanın ilk 100 savunma şirketi listesi şirketinde 7 firma ile temsil ediliyoruz. Aynı şekilde insansız hava araçlarında dünyanın en iyi 3- 4 ülkesinden biriyiz. Bu tecrübe, kabiliyet, imkanlarımızı NATO müttefikimiz Polonya ile paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İmzalanan belge ile Türkiye tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir. Bu alandaki iş birliğimizin önümüzdeki dönemde artarak süreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.