Türkiye’nin, hem buğday ihracatı ve ithalatını hem de un piyasasını gözetim ve kontrol altında tutmaması iddiası/gerekçesiyle ‘ekmeğin fiyatının, ciddi tehdit altında bulunduğu’ endişesi bulunuyor.

Serbest piyasada…
Ekmek fiyatında;

Şimdilik…

Gramaj azaltmayla;

‘Örtülü zam’ yürütülüyor.

Büyük belediyeler,

Yüzbinlerle ifade edilen ekmeğin fiyatını, birkaç on kuruşluk zamlarla son nefese kadar, dizginlemeye çalışıyorlar.

Muhalefet;
Her fırsatta, geçim mücadelesi ve ekmek davasından söz ediyor, ama ekmekteki fiyat sendromuna karşılık, fren ve çözüme yönelik mikro düşünce ve çözüm yok, genel siyasetin diliyle konuşuluyor.
Bu tabloyu;

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılına ait bütçe görüşmelerinde görüyoruz.
Buğdaylık tartışma bir yana…

Unun üretimi ve piyasaya tedarik düzenine ilişkin değerlendirmeye dayalı durum, tam anlamıyla ifade edilemiyordu.
Muhalefette;
Tarım politikası ekseninde, iktidardaki siyasi iradeyi eleştiren genel bir siyaset dili konuşuluyordu.

Ekmek fiyatları;

Tehdit altında!

Bu gerçeğe rağmen…

Çelişki yaşanıyor.

Üretiminde kısıtlılık yaşanan;

Buğdayda…

Ekmeklik amaçlı ve tutarlı tedariki ve arzı beklenirken, kurdaki avantajla ihracata özel önem veren makarnacıların temini ağır basıyor, yüzleri gülüyor.

Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden Rusya’nın, artık işlenmiş un ihracatına yöneldiğini ve Türkiye’yi çok etkilediğini kaleme almıştık.
Türkiye olarak…
Ucuz buğday yerine, işlenmeyle elde edilen un ithalatı zorunluluğunun yaşanması, pahalılık nedeniyle getirilmesini sıkıntıya sokarken, dolayısıyla ekmek fiyatı için de zamma itici neden oluyordu.
Özellikle…

Türkiye’de;
Ekmeklik unu tedarikini sağlayan ve ‘bir elin parmak sayısı kadar olmayan’ tedarik piyasasına, fırıncıların bağımlılığı da söz konusu bulunuyor.
Ekmeklik unda,

Çuval fiyatının 300 TL’yi aştığını duyduk ve belediyeler gibi, ihale rekabetiyle alım yapamayan fırıncılar, artık ‘ne yapacaklarını şaşırmış’ durumdular.
Bu temel maliyetin yanına, ekmeğin üretimindeki kullanılan diğer gıda ürünleri ve zamlarını da eklediğimizde, gidişat hayli sıkıntıda bulunuyor.
Fırıncılar arasında…

Piyasa un arzını sağlayan firmalar hakkında, tepkisel düşünceler var ve sıkıntıların arttığı şu günlerde, değirmencilerin de koşullara tepki için ‘iş bırakma’ eyleminde bulunabileceklerinden söz ediliyor.

Zorunlu olarak…
Bedeli;
Tüm halka, çıkıyor!

Girdi maliyetleri ve zam baskısı oluşturan koşullara direnen fırıncılarda, ilgili esnaf odası ile ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı olanlar arasında, ayrışma gelişti.
Bursa’da;

Geçtiğimiz haftalarda…
Ekmeğin fiyatına zam yapılması yerine, 230 gramlık üretimden 30 gram eksiltme yöntemiyle fiyatın 2 TL’de tutulması sağlandı.
Yeni duyuma göre…
İstanbul’daki örnekteki gibi,
Bursa Ticaret ve  Sanayi Odası’na kayıtlı fırıncıların da, sektörel gidişat açısından, ‘durum değerlendirmesi’ yapacakları konuşuluyor.
Tüm bunları anlatıyoruz, ama…
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den de, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan da, tam anlamıyla ‘eylem planı’ bekleyişi sürüyor.

Bir söz de…

Muhalefete!
İktidarı veciz sözlerle eleştirme ve toplumu tetitleme politikasından ziyade, sorun ve beklentiler için acilen ve kısa vadede çözüm ve adımları sağlayacak dil ve refleks içerisinde olmaları gerekiyor.