Döviz kurlarında yaz aylarında başlayan ve geçen ay zirve yapan tırmanış, devletle bağı bulunan müteahhitleri endişelendirdi ve frenletti. Endişeli, zorlu bir dönemin yansıması, Bursa’daki projelerle de anlaşılıyor.

Yapı müteahhitliği ve inşaat sektörü, inşaat malzemelerinin fiyatlarındaki artışlar nedeniyle elindeki devlet projelerinin muhasebesini yapıyor ve gidişatla beraber, endişe taşınıyor.
İhale rekabeti nedeniyle proje maliyetinin altında teklif vermek ve işler üstlenmek durumunda kalan müteahhitler, Ankara’dan çözüm bekliyor.

Bu gelişmeler nedeniyle…
Mevcut müteahhitler arasında, devleten yeni iş almak istememek ağır basarken, düzenlenen ihalelerde iptaller oluştu.

Özellikle…
Büyük toplu konut ve ticaret alanı projeleri yürüten Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yeni ihaleler yapmakta zorlanıyor ve mevcut projelerin devamı için kendisi de endişe yaşıyor.

Bursa da örnek!

Geçen ay;
2 büyük ihale, sonca götürülemedi.

Kestel’de;

251 konut ve 1 ticaret merkezinden oluşan projenin yapım ihalesi, gelen teklifin, ‘projenin yaklaşık maliyetinin üzerinde’ olması nedeniyle iptal edildi.

Gemlik’te;
509 konut, ilköğretim okulu ve 1 camiden oluşan proje ise, ‘teklif veren istekli olması olmaması’ nedeniyle iptal durumuna düştü.

TOKİ’nin, Bursa’nın başlıca büyük belediyeleriyle doğrudan yürütülen projelerine odaklandık.
Yaz aylarında…

Yıldırım Belediyesi’yle işbirliği kapsamında, 644 konut ve 117 dükkandan oluşan ‘Mevlana Kentsel Dönüşümü’nün çifte yeni etabı ihale edilmişti.
Uygulama projeleri, yüklenici tarafından hazırlanacaktı ve son durumla sahada da hafriyat aşaması bulunuyor.
Yeni çifte etaba ilişkin uygulamanın, her açıdan çıtayı yükselten nitelikte ve halkla uzlaşıyı öne çıkardığını ifade edelim.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin gündeme getirdiği, 690 konut ve 92 dükkandan oluşan ‘Sıcaksu Kentsel Dönüşümü’ de, sonbahar başındaki ihaleyle müteahhide bırakılmıştı.
Nihayet fiziki değişime geçilmesi hedeflenirken, ‘kat karşılığı’ yöntemine dayalı dönüşüm alanında, henüz hafriyat çalışmaları izleniyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce;
Kendisi tarafından ‘kat karşılığı’ yöntemiyle yaptırılmak üzere, halen devam eden ve yeni başlatılacak çifte dönüşüm projesi bulunuyor.
Osmangazi; Beşyol’daki proje sürüyor.
Yıldırım’da 101 konutluk ‘75.Yıl-Esenevler Kentsel Dönüşümü’ için de ihale kararı alınması, ajandada duruyor. İhale kararı ve takvimi açısından, ekonomideki zorlu dönemin merakı da oluştu.

Devlet kurumlarından yapı projeleri üstlenen müteahhitler, Ankara’dan, dövizin olumsuz etkilerini telafi etmeye yönelik ‘kur farkı’ istiyor.

Bu doğrultuda…

Bir kararnamenin hazırlığı duyulurken, bu hafta içerisinde de kararın çıkabileceği konuşuluyor.

Müteahhit cephesinde; Ankara’dan, ‘%50-% 100 aralığında kur farkı beklentisi’ ortaya atılıyor.
Ayrıca…
Üstlenilen mevcut projelerin devamlılığı açısından, mali güç yetersizliğine düşen müteahhitlere tasfiye imkanı da talep ediliyor.