Bugün davet edildiğimiz basın toplantısında, yıllar sonra yeniden yönetimi almaya soyunan eski bir esnaf odası başkanını dinledik. Bursa’nın popüler ismi, ‘kurtarıcı’ gibi bir hedefle, çok ilginç açıklamalarda bulundu.

Sebze ve Meyveciler Odası’na başkanlığıyla 1990’lı yıllara damga vuran, sonrasıyla hem federasyonunu hem de ayrıca 2000’li yıllarla Seyyar Pazarcılar Odası’nı kuran Mehmet Çakman’a konuk olduk.
İş, hizmet hayatında;
İşKur ile Bursaspor’a yönetim kurulu üyeliklerini katan Çakman, AK Parti’de de il yönetim kurulu üyeliğiyle siyasete atılmıştı.
Telefonla davetini aldığımızda, Sebze ve Meyveciler Odası’na yıllar sonra yeniden başkan adaylığını açıklayacağını öğrendik.
Haliyle…
Bugünkü buluşmada;

Çakman’ın geçmişteki denemeleri açısından, kendisine, “Esnaf odasına yeniden seçilmeniz durumunda, ardından Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne yeni bir adaylığın öncü adımı atılmış olacak mı?” diye sorduk.

Çakman, diplomatik bir yanıtla “Önce bir kapımızın önünü süpürelim.” diyerek, iş hayatında özel yeri olan esnaf odasına odaklandı.
…Ve!
Çakman, kasasında para ve sahip olduğu 13 tapula bıraktığı Sebze ve Meyveciler Odası’nın son durumunu, gündeme taşıdı.
Kongreye sayılı günler kala…
Geride kalan 4 yıllık dönemde, esnaf odasının 800 bin lirayı aşkın borçlandığını ve üstelik tapulu yerlerin elden çıktığını belirtiyordu.

Yönetimsel başarısızlık iddiasıyla…
Çakman, “Çayı, şekeri bile almaya para yok!” diyordu ve  esnaf odasının yaşadığı zor dönemi özetlemek istediğini anlatıyordu.
Göreve seçilir ise…
Belediyelerle yakın ve güçlü işbirliği, bu kapsamda topluma kamusal katkı ve esnaf odası için mali kazanımın yol haritası ortaya konuluyordu.

Bu nedenle…
Çakman, “Belediye yoksa, esnaf yoktur” sözüyle de, olası kendi yönetim dönemi açısından, kamusal işbirliği ve verimliliği taahhüt ediliyor.
Bu doğrultuda...
Osmangazi’de tarihi Tuzpazarı’ndaki pazaryerinin, çatı örtüyle kapalı bir çarşıya dönüştürülmesi, Nilüfer’de  sabit 2 çarşı projesi hedefleniyor
Mehmet Çakman;

Sahalara döndü!

Sebze ve Meyveviler Odası’nın özellikle geride kalan 4 yıllık döneminde, içerisine düşürüldüğü zor durum gerekçesiyle üzüntü vurgulanıyordu.