GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV

Dolar kurunun zirvede olduğu günlerde altın fiyatlarında da yükseliş gözlemlendi. Seçimin sonuçlanmasıyla birlikte gözler şimdi ekonomide Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, seçim sonrası ekonomi hakkında Sosyal TV’ye değerlendirmelerde bulundu.

Piyasa fiyatlamalarında gerçek ortaya çıkması için ilk olarak kabinenin açıklanması gerekiyor. Sonrasında da hangi ekonomik politikaların olacağı buna şekillenecek. 3 senaryo var. Birincisi; var olan hiç değiştirmeden yola devam etmek. İkincisi; ufak rötuşlarla mevcut politikaya devam etmek. Üçüncüsü; yumuşak geçiş. Yani tamamen terk edip bu ortodoks politikaya sert bir geçiş. Yani şu anda piyasa bir geçiş olacağını fiyatlıyor.

2024 yılı ilk çeyreği işsizlik rakamları açıklandı 2024 yılı ilk çeyreği işsizlik rakamları açıklandı

Filiz Eryılmaz: Mehmet Şimşek gelecek fiyatlaması var

İsimler üzerinden fiyatlama var. Mehmet Şimşek’in geleceği çok sıkı fiyatlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mehmet Şimşek'in görüştüğü yönünde haber vardı. Dolayısıyla piyasa şu an geleceği fiyatlıyor. Mehmet Şimşek'te çok net bir ortodoks iktisat politikacısıdır. Yani çok net piyasaya güven veren politikalar uygular. Bu nedenle borsa coşmuş durumda. Özellikle bankalar tarafı yüzde 10 borsada da 5 bin sınırına gelme var. Yani inanılmaz güçlü bir ‘Mehmet Şimşek gelecek’ fiyatlaması var. İlk olarak piyasa kimin geleceğine bakacak. Ortadoks politikaya yakın mı, politikalarda normalleşmeye dönülür mü? Bunlar soruluyor. Sonrasında tabii ki politikaya bakacak.

Filiz Eryılmaz: Mehmet Şimşek’in istediği isimlerin gelme ihtimali yüksek

“Mehmet Şimşek’in ortodoks politikaya sert mi yumuşak mı geçeceği konusunu anlamaya çalışıyorlar. Tabii onun için uygulamayı görmek lazım” diyen Filiz Eryılmaz, “Bu konu kulis bilgilerine göre yarın ya da cuma açıklanacağı söyleniyor. Mehmet Şimşek olmasa bile Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanı danışmanı bir danışman olacağı ihtimali var. Mehmet Şimşek’in istediği isimlerin gelme ihtimali yüksek. Dolayısıyla şunu söyleyeyim; Piyasa her anlamda en kötü ihtimalle var olan politikanın bazı noktalarının terk edileceği. Şu an piyasada sorun yaratan yerler bunlardan biri. Şu kur hep sabit tutuluyordu ama artık kurun biraz yukarı çıkması lazım. Rekabetçi kur için yani ihracatçılar rahatsız. Dolayısıyla bir kere ne olursa olsun ister mevcut politika tamamen aynı devam etsin kur yukarı çıkacak. 23, 24, 25'lere kadar izin verilecek ama onun üstü istenmeyebilir. Kurda günlük dalgalanma marjlarını göreceğiz” diye konuştu.

Filiz Eryılmaz: Yeni bir ekonomi modeli tasarlıyoruz denildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasına göre büyümenin hala masada olmaya devam edeceğini söyleyen Filiz Eryılmaz, “Seçim sonuçlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan balkon konuşmasında yatırım, üretim odaklı yeni bir ekonomi modeli tasarlıyoruz dedi. Dolayısıyla seçim olduğu için 2024'te büyümesinden vazgeçilen enflasyona dönülen sert bir geçiş beklememek gerekir. Bunu hem sayın Erdoğan'ın balkon konuşmasından anlıyoruz hem de bir seçim var. Seçim çok önemli onlar için çünkü. İstanbul ve Ankara'yı alacağız. Birinci söz bu oldu. Dolayısıyla yani büyüme hala odakta olacak. Tüketim harcamaları faizler yukarıda tutulmaya devam edecek. Mevduat faizleri kalkınma faizleri daha da artmaya devam edeceğini göreceğiz” dedi.

Yatırımlar kanalıyla büyüme tercih edilecek

“İşletmeler kredi bulamadıklarından yatırım yapamıyorlar” diyen Filiz Eryılmaz, “Mevduat faizlerin yüksek olması bankaların vereceği krediyi de yukarı çekiyor. Dolayısıyla kredi verme maliyeti artıyor. İşte orayı nasıl çözecekler? Mevduat faizleri yukarıda kalmaya devam edecekse bankalar daha ucuz krediyi nasıl verecek? İşte oraya ilişkin düzenlenme bekleyenler var. Adrese teslim kredi uygulamaları bekleyenler var. Orayı göreceğiz elbette. Kamu bankaları da taşın altına ellerini koyacak ama özel bankalar tarafından o krediyi bulma zorluğu nasıl aşılacak? Temel odak bu olacak. Dolayısıyla enflasyon bir miktar daha geride kalmak zorunda. Böyle bir sistemde yılın ikinci yarısı kamu harcamaları ve bu söylediğim yatırımlar kanalıyla büyüme tercih edilecek. Asıl önemli nokta şu; piyasanın en büyük sorunu döviz sıkıntısı. Likidite sorununun çözülmesi gerekir ki sistem ilerleyebilsin. Çözülmemesi demek kurda ani bir sıçrama demek. Bu sistemi tıkayacak” şeklinde konuştu.

Filiz Eryılmaz: “Erdoğan'ın balkon konuşmasında anladığımız şu; Uluslararası itibara sahip finans yönetimi demişti. Politikadan aniden sert bir dönüş olmasa da ekonominin başına piyasanın istediği bir ismi getirecekler. Bence ufaktan ufaktan mart ayına kadar düzenlemelerle gidilip marttan sonra da kuvvetle muhtemel yine büyüme tamamen masadan kalkmasa da enflasyon bir miktar daha öne çıkabilir ama mart ayına kadar enflasyonla mücadele geride kalmaya devam edecek” dedi.