HABER MERKEZİ 

Türk siyasi tarihinin en kritik 24 saatlerinden biri 27 Nisan 2007'de yaşandı.

Geçmiş dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı yapmış olan AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Türk demokrasi tarihine "ilk e-muhtıra" olarak geçen ve hükümetin bir gün sonra yaptığı karşı açıklama dolayısıyla "kırılma noktası" olarak nitelendirilen 27 Nisan e-muhtırası ile ilgili sosyal medyadan paylaşımda bulundu.

Güçlü anneler MUDAŞ’ta bir araya geldi Güçlü anneler MUDAŞ’ta bir araya geldi

Faruk Çelik yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

27 Nisan e muhtırasının üzerinden 17 yıl geçti. O gece Başbakanlık konutunda olanlardan biri olarak yaşananlar hala hafızamızda taze.
Gece boyu Başbakanımızın ve dava arkadaşları olarak bizlerin vakur, dik duruşu yazılan hain senaryoyu bertaraf etti. 
Hangi sebeple olursa olsun, her türlü darbe, muhtıra, baskı, vesayet ve ayak oyunlarının karşısında olmaya devam edeceğiz.

E-MUHTIRA YA DA 27 NİSAN BİLDİRİSİ NEDİR?

E-muhtıraya da 27 Nisan Bildirisi, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Genelkurmay Başkanlığının cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısı ile 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23.20'de yaptığı, laiklikle ilgili açıklama. Türkiye kamuoyunda hâkim olan görüş, basın açıklamasının "muhtıra" olduğu yönündedir. Bildiri internet aracılığıyla verildiği için "e-muhtıra" olarak da adlandırılmıştır.

Genelkurmay Başkanlığının 12 Nisan tarihinde, yapılacak Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaptığı ve birçok köşe yazarının katıldığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin "Atatürkçülüğe, laikliğe ve cumhuriyetin temel ilkelerine sözde değil, özde bağlı" bir cumhurbaşkanı adayı profilinin çizildiği "basın bilgilendirme toplantısı"nın ardından yaşanan adaylık sürecinin ve rejim ile ilgili kaygıların değerlendirildiği ve şimdiye kadarki Genelkurmay Başkanlığı basın açıklaması metodolojisine uymayan açıklama ile başlayan süreç.
Açıklamanın ardından birçok gazeteci ve yazar tarafından yapılan değerlendirmelerde bu açıklamanın olağan bir açıklama sayılamayacağını, bunun Genelkurmay Başkanlığı tarafından alışılmadık bir üslup ile kaleme alındığı ve bir muhtıra olduğu görüşü ağırlık kazanmıştır.
Açıklama, 29 Ağustos 2011'de Genelkurmay Başkanlığının sitesinden kaldırılmıştır.

BİLDİRİ

27 Nisan gece yarısına az bir zaman kala resmî internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada adaylık süreci ile 23 Nisan öncesi yurdun birçok yöresinde laiklik karşıtı ve din bezirgânlığı olarak nitelendirdikleri olayların gelişiminin vahim derecede olduğu ve bunun rejime meydan okuma olarak değerlendirilmesi gerektiği yer almış, bununla birlikte TSK'nin yasalar ile kendine düşen görev ve yetkileri kullanmaktan çekinmeyecekleri de dile getirilerek dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt 2009 yılında katıldığı bir TV programında bu internet açıklamasının kendisi tarafından yazıldığını fakat bunun bir muhtıra olmadığını söylemiştir.