Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 oldu.

Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 17 Eylül tarihinden uygulanmak üzere vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 23'e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 17 oldu.

Vadesiz ve 1 yıla kadar kıymetli maden repo hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 24, 1 yıl ve 1 yıldan uzun kıymetli maden hesapları için ise yüzde 20 olarak uygulanacak.

Merkez Bankası son olarak 1 Temmuz tarihinde yabancı para zorunlu karşılık oranını yine 200 baz puan artırmıştı. Bu kararla piyasadan 2,7 milyar dolar toplanmıştı.

BU KARAR NE İŞE YARAYACAK?

Bu hamle Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini güçlendirme adımı olarak değerlendirilebilir. Bankalar döviz tevdiat hesapları için daha fazla karşılığı TCMB kasasına koyacak. Bu da Merkez Bankası'nın kasasında bulunan döviz miktarının artmasını sağlayacak.