Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükselttiTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporu sunumu için kameralar karşısına geçti.

Çevrimiçi yapılan sunumda TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun öne çıkan ifadeleri şöyle;

"-Salgının seyrine bağlı olarak Avrupa ekonomisi yavaşlayabilir. Salgına bağlı olarak sert daralan küresel ekonomi toparlanmaya devam etmektedir.

-Para politikasında ihtiyatlı duruşun önemi arttı. Yurtiçi talep güçlü bir ivme sergiledi.

-Salgının gidişatı ve aşılamaya bağlı olarak iktisadi faaliyet üstünde her iki yönde risk bulunuyor.

-Türkiye'nin dış talebini resmeden küresel büyümeye dair ocak enflasyon raporu döneminde çizilen olumlu görünüm korunmaktadır.

-İstihdam artışı büyümenin gerisinde kaldı. İşsizlik oranları yüksek seyrini sürdürdü.

-Yılın ikinci yarısında salgına bağlı olumsuzlukların hafiflemesi ve turizmin hız kazanmasiyla istihdam artışı bekleniyor.

-Cari denge, ikinci çeyrekten itibaren iyileşmeye başlayacak. İkinci yarıda aşılamanın ettsiiyle vak sayılarını nazaldığı görünüm turizm faaliyetlerini ve dış dengeyi destekleyecek.

-Son dönemde ticari kredilerde ılımlı bir seyir gözlenirken, finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen bireysel kredi büyümesinde yükseliş eğilimi sürmektedir.

-Enflasyon görünümü üzerinde etkili olan talep ve maliyet yönlü unsurlar para politikasında ilave sıkılaştırma gerektirmektedir.

-Enflasyon eğilimi nisan ayında iyileşmeye devam etse de yüksek düzeyde seyredecek. TÜFE yükselişinde temel mal ve enerji grupları öne çıkıyor."

-TCMB 2021 ham petrol ortalama tahmini 54,4 dolardan 64,4 dolara çıktı.

-Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini yükseltti. 2021 TÜFE tahmini yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye revize edildi.