Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıda, son dönemde dünyadaki ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerle enflasyon ve belirleyicileri değerlendirildi, geçen ay kamuoyuyla paylaşılan Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde alınan kararlara ilişkin gelişmeler istişare edildi.

Toplantıda son dönemde genel anlamda dünyadaki ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler detaylı bir şekilde ele alındı. Açıklamada “bu kapsamda 2021 yılı ilk 3 çeyreğinde Türkiye ekonomisinin iç ve dış talebin pozitif katkı sağladığı güçlü bir büyüme eğilimi gösterdiği değerlendirilmiştir. 2021’in son çeyreğine ilişkin olarak açıklanan göstergelerin ‘büyüme eğiliminin devam ettiğine işaret ettiği’ gözlenmiştir. Bu suretle 2021 yılı reel GSYH büyümesinin yüzde 10’un üzerinde gerçekleşeceği beklenmektedir” dendi.

“20 Aralık’tan bu yana alınan kararlara ilişkin gelişmeler ele alındı”

Toplantıda ayrıca küresel emtia fiyatları ve küresel enflasyondaki yüksek seyirle gelişmiş ülkelerin para politikalarındaki gelişmelerin ülke ekonomisine etkileri değerlendirildi.

Açıklamada ayrıca “toplantıda enflasyon ve belirleyicileri değerlendirilmiştir. 2021’de maliyet yönlü baskıların fiyatlar genel seviyesi üzerinde belirleyici olduğu, diğer yandan kur geçişkenliğinin etkileri değerlendirildi. 2022’de bu çerçevedeki baskıların azaltılmasına yönelik tedbirler ele alınmıştır.

Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde 20 Aralık 2021’den bu yana alınan kararlara ilişkin gelişmeler ele alınmıştır. İlerleme durumları değerlendirilmiş ve ekonomide son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında kısa-orta ve uzun vadede atılması gereken adımlar Kurul üyeleriyle istişare edilmiştir.

Toplantıda, 2022’de dengeli büyüme eğilimi yanında enflasyon görünümünde iyileşme sağlanması için Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde alınan kararların hızla ve etkin biçimde uygulanmaya devam edilmesinin ve sonuçlarının takip edilmesinin önemi üzerinde durulmuştur” ifadeleri yer aldı.