Karadeniz'de doğalgaz bulunan kuyunun yanında iki katman daha olduğunu ifade eden Albayrak, doğalgazın çıkarılması için koyulan 2023 hedefinin gerçekçi olduğunu söyledi. Yapılan keşfin Türkiye'yi enerji üreticiler ligine çıkaran bir keşif olduğunun altını çizen Albayrak, "Zihinsel bir devrim yaptık. Bu keşif Türkiye'yi dünya üreticisi haline getirecek. " dedi. Albayrak keşfin faturalara ne zaman yansıyacağına ilişkin olarak da, "2023'ten önce yansıması için çalışıyoruz. Belki 2023'ten önce de müjdelerle gelebiliriz." ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, NTV canlı yayınında Seda Öğretir yönetiminde Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ile Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin sorularını yanıtladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarından satır başları; 

Tarihi ve çok önemli bir dönemde bu yayın gerçekleşiyor. Türkiye'nin enerjideki bağımsızlığını başlattık. Bunun meyvelerinden en önemlisini cuma günü aldık.Türkiye'nin tamamında bu müjde büyük hava yarattı. 

Türkiye'nin cari açık değil, cari fazlası vereceği, döviz konuşacağımız bir dönemi konuşacağımızı söyledim. Türkiye önümüzdeki yıllarda bir bakmışız ki cari fazla veriyor. Şu anki rezerv ihtimaliyle çok büyük bir rezerv. Yıllık 15-20 milyarlık tedarik demek. Bu sadece bu haliyle kalsa bile ciddi %30 luk ihtiyacı kazanmak dışında, Türkiye'nin önemli pazarlıklar kazanacağı bir süreç.

Bulunan kuyunun yanında iki katman daha var. Yüzde 30'luk bir pazarlık avantajı sağlayacağız. 

(Doğalgaz ne zaman çıkarılacak) TPAO bugünkü kapasitesiytle bu gazı oradan çıkararak onu işleyecek sermayaye sahiptir. Doğalgazın çıkışı olarak en hızlı sürede 2023 olarak belirttik. TPAO en hızlı şekilde çıkaracak yapıya sahip. 2023 hedefi gerçekçi bir süredir. Akdeniz'e göre daha yumuşak bir zemin çıktı. Çok düşük maliyetle çıkarılacak. Türkiye TPAO bu sahayı kendi işletip kendi çıkaracak.

Kendi altyapımızla, kendi mühendislerimizle bunu sisteme katacağız. Konuşulan rakamların altında çıkaracağız doğalgazı. 

(Karadeniz'de rezerv ne kadar) Dünyadaki en son teknolojiye sahip bir TAPO var sahada. Bu daha başlangıç. Altında potansiyeli olan 2 katman daha var. 5-6 bin kilometrelik bir alanda yeni bakılacak alanlar var. Karadeniz'de başka alanlar var, Akdeniz'deki aramalarımız var. Türkiye yeni bir süreci başlattı. Türkiye maddi ve manevi olarak bir duvarı yıktı. 

Türkiye'yi enerji üreticiler ligine çıkaran bir keşiftir. Zihinsel bir devrim yaptık. Bu keşif Türkiye'yi dünya üreticisi haline getirecek. 

Keşif doğalgazı dışarıdan daha ucuz almamızı sağlayacak. Rusya güvenilir tedarikçi, işbirlikleri söz konusu olur.

Doğalgazı çok düşük maliyetle çıkaracağız. Bu indirim olarak halkımıza da yansıyacak. 

(Doğalgazın Türkiye'ye katkısı) Türkiye'nin döviz fazlası vereceği bir dönem başlıyor. Enerji kısmında meyvelerini almaya başladık. Kur saldırılarına karşı da Türkiye'yi güçlendirecek. Doğalgaz Merkez Bankası gibi döviz rezervi eklemiştir. 

Bir büyük sürpriz önümüzdeki yıllarda madencilik alanında da gelecek. Bu biraz daha uzun soluklu, tohumlarını ektik, ondan da çınarlar çıkacak.

Kesinlikle doğalgaz keşfi faturalara yansıyacak. Aynı zamanda sanayicimizin kullandığı elektrik faturalarına da yansıyacak. 2023'ten önce yansıması için çalışıyoruz. Belki 2023'ten önce de müjdelerle gelebiliriz.

Çıkaracağımız bu doğalgazı elektrik üretiminde de kullanılarak, daha ucuz elektrik sağlayabileceğiz.

Doğal gaz ve elektrik faturalarına indirim olarak yansıyacak. Bunu 2023'e yetiştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. 

(Doğu Akdeniz gerginliği)Türkiye egemenlik haklarından taviz veremez, bu 83 milyonun zenginliği, hakkı.