Yunanistan Parlamentosu, Mısır ile imzalanan Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını onayladı. Öte yandan Yunan hükümeti, Türkiye'nin Akdeniz'de atış eğitimi için ilan ettiği Navtex'e karşılık olarak yeni bir Navtex yayımladı.

Yunanistan ile Mısır, Doğu Akdeniz'de "deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını" imzalamıştı. İki ülke dışişleri bakanları tarafından imzalanan anlaşmaya, Ankara 'yok hükmünde' diyerek sert tepki göstermişti. İki ülke arasında varılan anlaşma bugün Yunan Meclisi'nde onaylandı. Mısır Parlamentosu daha önceden bu anlaşmayı onaylamıştı.

YUNANİSTAN'DAN YENİ NAVTEX İLANI

Yunan basınının aktardığına göre, Atina, Türkiye'nin Oruç Reis gemisinin, sismik çalışma yürüteceği alan için ilan ettiği Nevtex'e karşılık, Girit Adası'ndaki Kandiye Navtex istasyonunun aynı şekilde karşılık vereceğini duyurdu.

Yunanistan'ın Navtex ilanında, "yetkili olmayan istasyonun, yetkisiz ve yasa dışı faaliyet için yaptığı yayının, Yunan karasularıyla çakıştığı" iddia edildi ve "bütün denizcilere Türkiye'nin ilan ettiği Navtex'i tanımamaları ve burada yetkili olarak Navtex mesajı ilan edecek tek kurumun Kandiye istasyonu olduğu" ileri sürüldü.

"TÜRKİYE İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR"

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasındaki MEB anlaşmasına ilişkin, "İmzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız, sahada ve masada ortaya konacaktır." açıklamasında bulunmuştu. Kahire ile Atina yönetimleri arasında imzalanan sözde anlaşma, 18 Ağustos'ta Mısır Meclis Anayasa ve Yasama Komisyonu tarafından onaylanmıştı.

"KARA SULARIMIZI 12 DENİZ MİLİNE ÇIKARAN YASA TASARISINI SUNACAĞIZ"

Bu anlaşmalar, geçen hafta oylama öncesi komisyonların incelemesi için Yunan Parlamentosuna sunulmuştu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "İyon Denizi'nde kara sularımızı 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı öngören yasa tasarısını yakında sunacağız." ifadesini kullanmıştı.