Doğu Akdeniz'de gerilimi her fırsatta tırmandıran Yunanistan, Batı Trakya'da bu kez de ABD ile ortak tatbikat yapma kararı aldığını duyurmuştu.

Geçtiğimiz günlerde sınıra dev haç dikerek Türkiye'ye gönderme yapan Yunanistan, bu kez de Türkiye'ye 100 kilometre mesafedeki İskeçe'de, ABD ile ortak yarış tatbikatı yaptı.



Atina, Türkiye'yi kışkıştmaya yönelik tatbikatlarından birini 12 Eylül'de gerçekleştirmişti. Ege Denizi üzerinde gerçekleşen 'Stolen Cerberus VII' tatbikatına ABD savaş uçaklarının da katıldığını bildirilmişti.

Yunan Kathimerini gazetesi haberi 'ABD C-130'u Atina üzerinde uçacak' başlığını atarak duyurmuştu. Tatbikata, iki ülkenin Özel Harekat Birimleri personeli katılmıştı.

Yunanistan basının flaş gelişme olarak duyurduğu haberde, Yunanistan ile ABD’nin Batı Trakya'da Türklerin yoğun olduğu İskeçe Kayalar'da (Petrohori) bölgesinde 14 Eylül'den itibaren ortak tatbikat yapacağını açıklanmıştı.



Türkiye sınırına 100 kilometre mesafedeki İskeçe'de yapılan tatbikattan fotoğraflar, hem Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'ndan hem de askeri bilgiler paylaşan sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Batı Trakya'da ilk kez gerçekleştirilen yarış tatbikatına, Yunan Ordusu Leopard 2A6 HEL tanklarıyla katılırken, ABD'nin Avrupa'daki askeri güce bağlı tankçı birliği ise M1A2 ABRAMS tankları ile katıldı.



Ortak tatbikatı Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ile Avrupa kanadında görev yapan ABD’li üst düzey komutanlar da izledi. Yarış tatbikatında, her mürettebatın becerilerinin bireysel derecelendirmesine ve özellikle de savaş mürettebatının atışlarının doğruluğuna bağlı olarak testler değerlendirildi.

Tatbikatı ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile Selanik Başkonsolosu'nun da takip ettiği bildirildi. Tatbikatta ABD ordusuna ait M1A2 Abrams tankları ve Yunan ordusuna ait LEO2HEL ile LEO2A4 tankları hareket halinde sabit hedeflere yönelik atışlar gerçekleştirdi.



Batı Trakya'daki tatbikat 18 Eylül'de sonra ererken, Yunanistan ve ABD arasındaki 'Stolen Cerberus VII' ikili tatbikatı ise, Hava Kuvvetleri'nin üç şubesinin Özel Harekat Birimleri ve Özel Kuvvetleri personelinin de katılımıyla gerçekleşti ve Eylül'de sona erdi.