Lavrov’un bu açıklaması, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Cenevre’de gerçekleştirdiği görüşmeleri izledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’li mevkidaşı Blinken ile İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’ya girmeye hazırlandıklarına ilişkin iddiaların aksine Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmayacağını defalarca açıkladığını kaydetti.

Lavrov, Batı ülkelerinin, ‘Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağına’ dair açıklamalarının, Ukrayna hükümetini askeri anlamda cesaretlendirme ve Minsk anlaşmalarının Kiev tarafından yerine getirilmeyişinin üstünü örtme amacı taşıdığına inandıklarını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’ya silah ve Batılı askeri uzmanların gönderilmesinden endişe duyduklarını da kaydetti. Lavrov ayrıca, NATO’nun Rusya’ya karşı faaliyet yürütüyor olması nedeniyle İttifakın doğuya doğru genişlemesine karşı çıktıklarını da belirtti.

“Bu blok (NATO) SSCB’ye karşı kuruldu, şimdiyse Rusya’ya karşı faaliyet yürütüyor” diyen Rusya Dışişleri Bakanı, bu nedenle, NATO’nun doğuya doğru genişlemeyi durdurmasının Rusya için ‘geri adım atılmayacak, temel bir mesele’ olduğu vurgusu yaptı.