Dün gece Midilli'deki Moria Sığınmacı Kampı'nda çıkan yangında kamp tamamen yandı. Kampta yaklaşık 12 bin kişi yaşıyordu. Binlerce sığınmacı şu an Midilli yollarında ve dağlarda. Şehre doğru inenler de var. Adada sürekli çanlar çalıyor, ada halkı endişeli.

Bölgeden gelen ilk bilgilere göre yangın öncesinde akşam 11 civarında kampta bir gerginlik yaşandı. Kamptaki 35 kişide corona virüs tespit edildiği açıklandı ve söz konusu kişiler yakın çevreleri ile birlikte izole edilmek istendi ancak içlerinden bazıları karara itiraz etti.

Ancak bunun tüm kamp için bir tehlike teşkil ettiğini söyleyen kamptaki diğer sığınmacılar ile aralarında tartışma çıktı. Corona endişesi ile bir grup sığınmacı kamptan kaçarak dağlara yönelmek istedi.

Tartışmanın ardından önce kamp dışında çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü ancak yangın kamp içine geçince bir grup sığınmacı itfaiyenin çalışmasına engel olmaya çalıştı. Bunun üzerine kampta toplanan kalabalığı dağıtmak için polis ekipleri biber gazı ile müdahale etti ancak o zamana kadar tüm kritik ofisler yanmaya başlamıştı.

Yanan kritik ofisler arasında Avrupa İltica Ofisi de vardı. Öte yandan kampta yangın çıktığı sırada tüm itfaiye personelinin kamptan 70 km mesafede o esnada farklı iki cephede (Antisa ve Vatusa) çıkan yangını söndürmeye çalıştığı, kampa sadece 10 araç bırakıldığı belirtiliyor.

Adadan gelen bilgilere göre birçok sığınmacı ise şehir merkezine yönelirken polis yolu kapatarak geçişe engel olmaya çalıştı.

Yerel basın binlerce dönüm arazinin ve kamp içindeki ofis ve sağlık merkezinin yandığını yazıyor. 3 binden fazla çadır ve binlerce konteyner da küle dönüştü.

Corona olduğu tespit edilen 35 sığınmacı ve bu sığınmacılarla birlikte izole edilmek istenen 80 yakının ise nereye gittiği henüz bilinmiyor.

Henüz ölü ve yaralı bildirilmiş değil. Yangının çıkış sebebi için henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.

Öte yandan bugün 09.30'da Başbakan Miçotakis başkanlığında Vatandaşı Koruma Bakanı, Sağlık Bakanı, Göç ve İltica Bakanı, İstihbarat Teşkiları EYP yetkilisi ve Genel Kurmay Başkanı, İçişleri Bakanı, Vatandaşı Koruma Bakan Yardımcısı bir araya gelerek Moria'daki gelişmeleri değerlendirecek.