Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni devirmek için savaşan güçlerin komutanı Halife Hafter nerede?

TRABLUS ÇEVRESİNDE KAYIPLAR YÜZÜNDEN Mİ KAÇTI?

Libya'nın doğusunu kontrol altında tutan Libya Ulusal Ordusu'nun başındaki Hafter'in Trablus çevresindeki çatışmalar ve büyük kayıpları üzerine başka bir ülkeye kaçmış olabileceği iddiası gündemde.

Almanya'nın Libya Büyükelçisi Hafter ile bir araya geldiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından bir fotoğrafla birlikte paylaştığı mesajda, "General Hafter ile yaptığımız toplantıda çatışmaların devam etmesinden ve bunun siviller üzerindeki etkisinden duyduğum endişeyi dile getirdim" ifadelerini kullandı.

Büyükelçi ayrıca Libya savaşının 2 tarafından 5'er temsilciyle yapılacak ateşkes görüşmelerine de değindiğini belirtti. Hafter'i güvenilir bir ateşkesin sağlanması ve güvenlik kaygılarının giderileceği yapıcı görüşmeler yürütülmesi için teşvik ettiğini söyledi.

Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, kendi sosyal medya hesaplarında görüşmenin Bingazi'de yapıldığını duyurdu. Ancak Venezuela'daki muhalif lider Huan Guaydo, Hafter'e ait özel jetin sadece bir kaç gün önce Karakas'a indiğini iddia etmişti. Bağımsız hava izleme siteleri de bu bilgiyi doğrulamış, Hafter'in uçağın içinde olup olmadığı muallakta kalmıştı.

"HAFTER'İ BATILILAR DOLANDIRDI"

Diğer yandan Independent gazetesi, Hafter'le ilgili yeni bir bilgiyi ortaya çıkardı. Gazetenin haberine göre, Hafter'in Türkiye destekli Libya Ulusal Mutabakat Ordusu'na karşı büyük kayıpları sonucu geri çekilmesiyle, bir dizi pahalı askeri ekipman geride kaldı. Bir zamanlar CIA'in yerel kaynağı olan Hafter'in tek kaybı bu değildi. 76 yaşındaki general, İngiliz iş insanları ve batılı paralı askerlerin de aralarında olduğu kişiler tarafından yıllarca dolandırıldı. Helikopter, keşif uçağı, savaş gemisi için, kamu kaynaklarını kullanarak 55 milyon dolar civarında para ödedi ancak bu mühimmatları alamadı.