Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara'da "Buradan milletime sesleniyorum. Sakın Fransız markalara asla iltifat etmeyin, bunları satın almayın" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa mallarına yönelik boykot çağrısının ardından Fransa'nın ticarette en yetkili isminden geri adım geldi.

Fransa Ticaret Bakanı Franck Riester, boykotların etkisinin ne olacağını söylemek için erken olduğunu ifade etti.

GERİ ADIM ATTI 

Ticaret Bakanı Riester, "Şimdilik sadece gelecek günlerde nasıl gelişmeler olacağını takip ediyoruz" diye konuştu.

Riester, RTL radyosuna yaptığı açıklamada da Türkiye'nin boykot çağrılarına karşılık ise 'Türkiye'ye misilleme olmayacağını' söyledi.

Riester, ayrıca Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkileri ve görüşmeleri sürdüreceklerini söyledi.

Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrıları yapanlar arasında Türkiye'nin yanı sıra Ürdün, Yemen, Kuveyt, Katar'daki birlikler var.

Ürdün, Kuveyt, Yemen ve Katar'daki bazı süpermarketlerde Fransız saç bakım ve güzellik ürünleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Muhammed Peygamber'in karikatürlerinin gösterilmesi hakkını savunması sonrası raflardan kaldırıldı.

Kuveyt'te Tüketici İşbirliği Dernekleri Birliği, Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yaptı. Mısır'da da bazı siyasetçiler Fransız ürünlerine yönelik boykot kampanyası başlattı.

Avustralya’da çok sayıda İslami kurumun bağlı olduğu Avustralya İslam Konseyleri Federasyonu (AFIC) ve Avustralya Müftüsü İbrahim Abu Mohamad’in de üyesi olduğu ülke genelindeki yaklaşık 180 imamı temsil eden Avustralya Ulusal İmamlar Konseyinden (ANIC) yapılan açıklamalarda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sözleri şiddetle kınanıp reddedildi.

MACRON KONTROLÜ KAYBETTİ, İSTİFA ETMESİ GEREKİYOR

Macron’un başarısız liderliği nedeniyle ülkesindeki insanları birbirine düşürerek yabancı düşmanlığına ve İslamofobi'ye yeşil ışık yaktığını vurgulayan AFIC Başkanı Dr. Rateb Jneid, ‘‘Macron'un kontrolü kaybettiği açık ve istifa etmesi gerekiyor.’’ ifadesini kullandı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Amman'daki Fransa Büyükelçisi Veronique Volan'la bir araya gelen Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ülkesinin, "Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanmasını kabul etmeyen" tutumunu kendisine bildirdi. 

Dışişleri Bakanı Safedi, ifade özgürlüğü adı altında Hazreti Muhammed'e ve diğer peygamberlere hiçbir şekilde hakaretin kabul edilmeyeceğini vurguladı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Yüksek İslam Konseyi ise yayımladığı yazılı açıklamada, "Bir arada yaşama ve hoşgörünün simgesi Hazreti Muhammed'in şahsına ve dünyanın dört bir yanında yüz milyonlarca kişinin benimsediği İslam dinine yönelik Fransa'daki akıl almaz kampanyayı şiddetle kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Fas Meclisi'nde iktidar ve muhalefetteki vekiller, Fransız yetkililerin İslam karşıtı tutumunu reddederek, Hazreti Muhammed'e hakaretin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Libya, Suriye ve Gazze Şeridi'nde benzer protestolar görüldü. Suudi Arabistan'da Fransız bir market zincirinin boykot edilmesine dair oluşturulan etiket Pazar günü sosyal medyada en popüler ikinci etiket oldu.

Fransız yetkililerin son dönemde artan İslam karşıtı tutumuna İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) gibi kurumların yanı sıra çeşitli Arap ülkelerinden tepkiler gelmişti. 

Macron, bu protestolar üzerine sosyal medya hesabından "Asla boyun eğmeyeceğiz" paylaşımı yaparken Fransız Dışişleri Bakanlığı, "radikal bir azınlığın" yaptığı boykot çağrılarının "hiçbir dayanağı olmadığını" açıklamasında bulunmuştu.

DÜNYADA İLK HABER OLDU 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara'daki konuşmasında "Buradan milletime sesleniyorum. Sakın Fransız markalara asla iltifat etmeyin, bunları satın almayın" dedi.

Fransız haber ajansı AFP, son dakika olarak duyurduğu haberinde "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı" ifadelerini kullandı.

İngiliz haber ajansı Reuters da son dakika koduyla duyurduğu haberi, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Türklere Fransız ürünlerini almamaları çağrısında bulundu." cümlesiyle geçti.

İngiliz Daily Mail gazetesi ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron'un radikal İslam'a karşı duruşuyla ilgili tartışmalar arasında Fransız mallarına boykot çağrısında bulundu" ifadelerini kullandı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, son dakika haberini "Erdoğan, Fransız mallarına boykot çağrısı yapıyor" sözleriyle duyurdu.

Bloomberg ise Erdoğan'ın çağrısını; "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanlara karşı düşmanca bir tutum olduğunu söyleyerek Fransız ürünlerini boykot etmeye çağırıyor" şeklinde duyurdu.

Rus haber ajansı Sputnik ise, "Acil" koduyla duyurduğu haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkleri Fransız mallarını boykot etmeye çağırdı" ifadelerini kullandı.

'Erdoğan Fransız ürünlerine boykot çağrısı yapıyor' başlığını atan Le Figaro gazetesi, Türkiye ve Fransa arasındaki diplomatik krizin gittikçe fenalaştığı yorumunu yaptı.

İsrail asıllı televizyon kanalı i24NEWS da "son dakika" duyurusuyla verdiği haberde "Erdoğan, Macron'la tartışmanın ortasında Fransız mallarına boykot çağrısında bulundu" ifadelerini kullandı.

Haber portalı Horn Diplomat ise, son dakika olarak duyurduğu haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk halkına Fransız ürünlerini asla almamaları çağrısında bulundu" ifadelerini kullandı.

Haber sitesi The New Arab ise "Erdoğan, Fransız ürünlerini boykot çağrılarının "radikal bir azınlığın" işi olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ikinci bir aşağılayıcı darbe vurdu." dedi.

Hindistan merkezli NDTV ise haberi, "Erdoğan'dan Fransız mallarını boykot çağrısı" ifadesiyle duyurdu.

Lübnan'ın İngilizce yayın yapan gazetesi The Daily Star Lebanon ise son dakika haberini "Erdoğan, Türkleri Fransız mallarını boykot etmeye çağırdı" şeklinde duyurdu.

Pakistan'ın Times of lsIamabad ajansı ise, "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransız ürünlerini boykot çağrısında bulundu" ifadelerini kullandı.

'Erdoğan karşısında kontrolünü kaybetti' 

Fransa’da eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında kontrolünü tamamen kaybettiğini belirtti ve Macron’a destek vermeyeceğini söyledi.

Fransa’da eski cumhurbaşkanı adayı ve ‘Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u eleştirdi. Melenchon, Macron’un yapabileceği en iyi şeyin ‘sessiz kalmak’ olacağını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında tamamen kontrolünü kaybettiğini söyledi.

Fransız medyasına konuşan Melenchon, “Cumhurbaşkanı şimdi destek dilenmek yerine, stratejisinin ne olacağını düşünse iyi olur. Macron tweet atmak dışında ne yapmayı düşünüyor?” dedi.

Melenchon, Macron’un kontrolünü tamamen kaybettiğini ifade ederek, “Dün akşam Cumhurbaşkanı Macron kimsenin sebebini anlamadığı bir dizi tweet attı. Macron durumun kontrolünü tamamen kaybetti” ifadelerini kullandı.