ABD'de tam bir yıl önce eski başkan Donald Trump'ı destekleyen binlerce kişi ABD demokrasinin simgesi olan Kongre binasını işgal etti. Trump'ın, ABD Başkanı Joe Biden'in seçim zaferiyle ilgili komploya varan iddiaları Kongre baskınına giden tırmanışın taşlarını döşedi. Çıkan çatışmalarda 5 kişinin öldüğü baskın, Kongre binasına yönelik en büyük saldırı olarak tarihe geçti. ABD Başkanı Biden, olayın yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD'nin önceki başkanı yalnızca kendini düşündü, halkın iradesine sahip çıkılmadı" dedi.

ABD'de kanlı kongre baskınının üzerinden bir yıl geçti.

6 Ocak 2021'de Kongre, Joe Biden'in seçim zaferini onaylamak için toplandığı sırada, eski başkan Donald Trump'ın destekçileri binayı bastı.

Trump destekçileri, Kongre üyeleri içerdeyken kapıya dayandı, camları kırarak içeri girdi ve  meclisi kuşattı.

ABD DEMOKRASİSİNİN KALESİ İŞGAL EDİLDİ

Binlerce kişinin ABD demokrasisinin kalesini işgal ettiği bu görüntüler uzun süre dünya gündeminde yer aldı.

BİDEN: ESKİ BAŞKAN SEÇİM YENİLGİSİNİ BİR İSYANA ÇEVİRMEK İSTEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, eski Başkan Donald Trump'ın destekçilerinin Kongre’yi basmasının birinci yıl dönümünde, selefine karşı sert açıklamalarda bulundu.

Kongre binasında konuşan Biden, “Bir yıl önce bugün bu kutsal yerde demokrasi saldırıya uğradı. Halkın iradesi saldırı altındaydı, anayasamız en ağır tehditlerle karşı karşıya kaldı. Tarihimizde ilk kez, bir başkan sadece seçimi kaybetmekle kalmadı,  iktidarın barışçıl bir şekilde transferini engellemeye çalıştı. Ama başarısız oldular. Ve bu anma gününde, biz Böyle bir saldırının bir daha asla yaşanmamasını sağlamalıyız” dedi.

Bununla birlikte Biden, saldırının ciddiyetini küçümsemeye devam eden Cumhuriyetçileri özellikle hedef aldı ve "Kimse, kim olursa olsun nasıl küçülür, yaşadığımız cehennemi nasıl inkar eder? İsyancıların Meclis Başkanı'nın hayatını tehdit ettiğini, kelimenin tam anlamıyla ABD başkan yardımcısını asmak için darağacı diktiklerini  kendi gözlerimizle gördük" dedi.

DEMOKRASİYE HANÇER SAPLADI

Biden sözlerine şöyle devam etti:

"Trump, seçim yenilgisini bir isyana çevirmek istedi. 2020 seçimlerine ilişkin bir yalanlar ağı kurdu.  Halkın iradesine sahip çıkılmadı. Bir daha böyle bir saldırının yaşanmayacağından emin olmalıyız. Bu olayların çağrısını yapanlar demokrasiye hançer sapladı." 

Senatörler güvenli bölgeye götürülürken ipolis göstericilere zaman zaman biber gazıyla müdahalede bulundu. Olayların yatıştırılması için Ulusal Muhafızlar konuşlandırıldı.

5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

4 saat süren işgalde biri polis 5 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 140 polis yaralandı.

Öte yandan, 1812 Savaşı'ndan bu yana Kongre'ye yapılan en kötü saldırıya yönelik soruşturma, şimdiye kadar büyük ölçüde kapalı kapılar ardında yürütüldü.

300'DEN FAZLA TANIK DİNLENDİ

Baskını soruşturmakla görevli Temsilciler Meclisi özel komitesi şu ana kadar 300'den fazla tanığın ifadelerini dinledi, 35 binden fazla görüntü incelendi.

70 KİŞİYE HAPİS 

Saldırıyla ilgili 725'ten fazla şüpheli yakalandı, en az 70'i hapis cezasına çarptırıldı.

BASKININ SEMBOLÜ HALİNE GELDİ

Onlardan biri de boynuzlu şapkası, boyalı yüzü ve mızrağı ile baskınının sembolü haline gelen protestocu Jacob Chansley'di.

Kendisine yöneltilen "Kongre’nin işleyişini engelleme" suçlamasını kabul eden Chansley 41 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Öte yandan, Kasım 2020 seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı yönünde asılsız iddialar ortaya atan Trump, Temsilciler Meclisi tarafından "isyana teşvik" gerekçesiyle azledilmiş ancak daha sonra Senato'daki oylamada aklanmıştı.