12 Eylül'de NAVTEX süresi bitecek ve uzatılması beklenen Oruç Reyis'in faaliyetleri Yunan medyasında manşetlerde.

Kathimerini'de Vassilis Nedos imzasıyla yayımlanan analizde Oruç Reyis sismik araştırma gemisi ve yanındaki Türk donanmasının zaman zaman Yunan kıta sahanlığına girdiği ileri sürüldü, Meis adasına ise mesafenin 35 deniz mili olduğu yazıldı.

12 Eylül'den sonra Oruç Reyis'in Meis'in yanı başında belirebileceğini savunan Nedos, Atina'nın üçü ana olmak üzere en kötü dört senaryoya hazırlandığını bildiriyor. Bunlardan ilki, NAVTEX ilan ederek Meis çevresini 6 mile kadar kapatmak.



İkinci senaryo, Türkiye'nin NAVTEX'ine göre Oruç Reyis yalnızca Meis değil Rodos, Kerpe ve Girit gibi adaların yakınlarında da tarama yapabiliyor. Buna karşılık Atina Mısır'la yaptığı anlaşmayı sahaya sürecek. Nedos'a göre, iki ülkenin imzaladığı ve Türkiye'nin yok hükmünde saydığı söz konusu anlaşma bölgeyi kapsıyor.

Üçüncü senaryo ise, Oruç Reyis Meis'e altı mil kadar yaklaşmasa da bir psikolojik savaşın verilmesi. Kaş'a konuşlanıp Meis'ten görüntü alan televizyon kameraları naklen yayın yaparken, adadaki Yunan askerleri de ekrana geliyor.



Açıkça sorunlu ancak gerilimi daha az tırmandıran dördüncü bir senaryoda, 'Oruç Reis' mevcut konumunun biraz kuzeyine doğru hareket edecek ve bu, bölgedeki endişeyi ve anlaşmazlığını silahlı kuvvetlerin çatışmasına gerek olmadan devam ettirecek.

Yazara göre, Atina'da tüm askeri seçenekler masada ancak aynı zamanda Berlin ve Washington odaklı diplomatik çabalar da tüm hızıyla sürüyor.



Kathimerini'deki bir başka haberde, Yunanistan'ın halihazırdaki en önemli müttefiki Fransa'dan Türkiye'yi hedef alan yeni açıklamalar var. Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ankara'yı müzakerelere başlama veya yaptırımla tehdit etti.

24-25 Eylül tarihinde AB zirvesinin toplanacağını hatırlatan Fransız bakan Le Drian Türkiye'nin geri adım atmaması halinde yaptırımın gündeme geleceğini iddia etti, "Elimizde az seçenek yok ve Ankara bunu biliyor" ifadesini kullandı.

Ethnos gazetesi ise, 10 Eylül'de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Fransa lideri Emmanuel Macron'un buluşacağını, görüşmede 18 Rafale jetinin satışı için imza atılabileceğini yazdı.



Gazeteye göre, Türkiye korkusuyla Fransa'ya sığınan Yunanistan ayrıca Rafale savaş uçaklarının yanı sıra denizaltılar, fırkateynler ve Mirage 2000 jetleri almayı planlıyor.

Yunanistan'ın silahlanmasının faturası ise, ilk hesaplamalara göre yaklaşık 10 milyar euro. Yunan ordusu ayrıca 5 bin kadar profesyonel piyadeyi de askere alacak.

Doğu Akdeniz'de müttefikleri Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs'la Ağustos ayında tatbikat yapan Yunanistan, Türkiye'nin azılı düşmanı Birleşik Arap Emirlikleri ile de tatbikata girişti.

Libya'dan Suriye ve Filistin'e her alanda Türkiye'nin karşısında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Girit Adası'ndaki Suda hava üssüne gönderdiği dokuz savaş uçağının fotoğrafları Yunan Savunma Bakanlığı tarafından yayınlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 12 Ağustos tarihinde Doğu Akdeniz'e asker göndereceğini ilan etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, Yunanistan ve müttefiki Fransa Girit açıklarında ortak tatbikata girişmişti.



Tatbikatta birçok Yunan fırkateyninin yanı sıra Fransız filosunda helikopterlerin havalanabildiği FS Tonnerre tipi bir savaş gemisi de vardı. Tatbikatta ayrıca Girit'teki Suda'ya inen iki Fransız Rafale jeti de yer aldı.

Yunan basını, Türkiye'den çekinen Atina yönetiminin silahlanmaya yöneldiğini ve Fransa ile masaya oturduğunu bildiren birçok haber yayınladı. Yunanistan'ın Paris yönetiminden 18 Rafale jeti satın alacağı, ayrıca fırkateynler ve denizaltıların da görüşüldüğü belirtiliyor.

İlk fırkateynin teslimatı için 2024 yılı konuşulurken, Yunan medyası Atina'nın yaklaşık 3 milyar dolarlık proje için ekonomik darboğaz nedeniyle 300 milyon euroluk bir ödeme yapacağını da aktarmıştı.

Kathimerini, 24 Ağustos'ta Atina yönetiminin Paris'le 18 Rafale savaş uçağının temini için görüştüğünü, aynı zamanda İspanya ve İngiltere'nin de Yunanistan'a fırkateyn desteği vermeye hazırlandığını yazdı.