Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devletin kurumlarında tasarruf edilmesini isteyen; kapsamlı ve geniş bir genelge yayınladı. Devletin pandemi nedeniyle mali destek politikasını dikkate aldığımızda, finansal toparlanma gözüküyor.

‘Tepeden tırnağa’ dedirten;
‘Kemer sıktırma’ genelgesi yürürlükte!
Uygulama;
Belediyeleri de kapsıyor!

Hizmet binası ile dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi alınamayacak, kamulaştırılmayacak, yeni kiralama yapılmayacak ve yeni inşaata başlanamayacak.

Yeni taşıt edinilmeyecek ve ihtiyaç fazlası elden çıkarılacak. Hizmet alımına dayalı olarak, üst yeni model edinilmeyecek. Kiralık taşıt sayısı, 2023’ün sonuna kadar kümülatif %20 oranında azaltılacak.

Makam taşıtları; görev tanımlaması ve sınırlandırılmasıyla ancak en üst düzeydeki yöneticiler için mümkün olacak.
Kurumsal cep telefonlarını kullanacak olanlara sınırlama ve kurumdan ödenecek faturalara üst limit getirildi.

Hizmet içi eğitim, konferans, seminer, çalıştay, sempozyum ve çeyşitli toplantılar gibi  faailyetlere, uzaktan erişim yöntemi esası getirildi.

Basın izleme birimleri ve kütüphane dökümantasyon merkezleri dışında, hiçbir şekilde günlük gazete alınmayacak ve görev alanı dışındaki yayınlara abonelik yapılmayacak.

İdari faaliyetlerin tanıtımına yönelik olarak, rapor, kitap, dergi ve benzeri yayınlar basılmayacak.

Kağıt kullanımı en aza indirmek üzere, rapor, bilgi notu ve benzeri dödükanların hazırlanması ve dağıtımına, elektronik ortam esası getirildi.

Uluslararası toplantılar ve milli bayramlar dışında, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara iliskin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ye benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek.
Mevcut personelin etkin ve verimli kullanımı sağlanacak.

Hizmet genişlemesi ve yeni bir teşkilat kurulması dışında, yeni kadro oluşmasına izin verilmeyecek. Zorunlu haller dışında fazla mesai ücreti verilmesini gerektiren istihdam olmayacak.
İşçilerin, bulunulan yıl içerisinde yıllık izinleri, aynı yıl içerisinde kullanılacak ve öncesine ait birikmiş izinler, 3 yıla yayılarak kullandırılacak.

Su israfını önlemek için tedbirler alınacak ve tasarruf sağlayan cihazlar tercih   edilecek. Yeşil alanların sulanmasında, mümkün olduğunca şebeke suyununun kullanılmaması isteniyor.
Uluslararası kuruluşlara üyelikler gözden geçirilecek ve kurumların faaliyetlerine doğrudan katkı sağlanmayanlar sonlandırılacak.
Resmi görevler nedeniyle havayoluyla ulaşımın kullandırılması durumunda, ilgili ulaşım firmasının tanımlayacağı ücretsiz uçuş mili hediyesi, biletlenen personel tarafından değil, devletin kurumunca kullanılması sağlanacak.
7 sayfalı;
Genelgenin işleyişinde…
Esaslara göre;

Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüş, izin ve onayı işletilecek.
Genelge
nin gereğinin yerine getirilmesinde, ‘her kademedeki yönetici, sorumlu olacak.’ hükmü getirildi.
Devletin, pandemi dönemindeki mali destek uygulamalarını dikkate aldığımızda, sözünü ettiğimiz tasarruf genelgesi de, anlam yüklenmiş oluyor.
Akaryakıtta litre başına alınan ÖTV’nin, benzinde 55 kuruş, motorinde 67 kuruş ve LPP otogazda 35 kuruş artırılmasıyla devlete doğrudan milyarlarca liralık gelir artışı doğrudan sağlanmıştı.
Tasarruf genelgesi, devletin giderlerinin azaltılmasıyla dolaylı olarak, para havuzu için rahatlama hedeflenmiş oluyordu.